Geen Tour? Dan breekt de hel los

De wielerploeg TVM van Cees Priem keerde gisteravond met lege handen terug uit de Ronde van Romandie. Vandaag zaten de rennersgroep, het begeleidingsteam en de sponsor al weer bijeen in Motel Breda. Officieel om te praten over de Ronde van Italie, maar op de vergadering kwam ook een ander onderwerp aan de orde: de deelneming aan de Tour de France. Willem van Agtmaal, deel uitmakend van de administratie van het team: 'Als TVM zich niet plaatst voor de Tour, dan breekt de hel los.' Of de formatie-Priem zich mag melden bij de Tourstart hangt af van de klassering op de zogenoemde FICP-ranglijst. De eerste zestien ploegen zijn zeker van een plaats in de Franse karavaan. TVM staat, althans volgens de berekening van manager Rien Dokman, momenteel vijftiende. De FICP-stand van morgenavond telt voor de Tour.

Toch zijn er volop twijfels over de Tourdeelneming. Dokman: 'Vanzelfsprekend. Want de Ronde van Spanje is nog aan de gang en de ploegen van Helvetia, Once en Seur kunnen ons vandaag en morgen nog voorbijstreven. Er is daarom lichte paniek bij ons. Maar je mag niet zeggen dat we met angst en beven op de FICP-lijst wachten. In elk geval is er nog hoop, temeer daar het hoog geplaatste Del Tongo nog twijfelt of het wel aan het Tour-avontuur zal beginnen.' De sponsor, met name directeur A. Bos, is heel ontevreden. Vorige week zei hij in een interview dat er heel wat schort aan de conditie van kopman Phil Anderson, Jorg Muller, Johan Capiot en alle anderen. Er was, zei Bos, te weinig samenspel tussen begeleiders en coureurs. Priem had in de ogen van de directeur ook te weinig overwicht op de groep. Moet hij vertrekken? Dokman: 'Ik zeg niet direkt dat zijn positie in gevaar is, maar ... '

Op dat moment wordt de telefoonlijn verbroken. De receptioniste van het motel meldt later dat de bijeenkomst van TVM onder geen beding mag worden gestoord.