Geen sprake van strijd in WK-finale

SYDNEY, 14 mei - In de finale van het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen is gisteren nauwelijks sprake geweest van echte strijd. Het superieure Nederland nam in het afgeladen hockeystadion van Sydney al in de achtste minuut een voorsprong tegen Olympisch kampioen Australie en die klap kwam het thuisland niet meer te boven. De uiteindelijke overwinning van 3-1 voor Oranje was nog een zwakke afspiegeling van de krachtsverhouding tussen beide landen.

De speelsters van Australie hadden de opdracht gekregen Nederland zo ver mogelijk van hun doel af te houden om op die manier strafcorners te voorkomen. In de beginfase schopte keepster Maree Fish de bal echter te hoog weg in de cirkel en wist Lisanne Lejeune, met acht treffers de topscorer die tot beste hockeyster van het toernooi gekozen, de eerste korte hoekslag te benutten. Uit angst om weer een corner te veroorzaken kreeg Wietske de Ruiter in de 37ste minuut van de Australische verdedigsters een vrije doorgang naar het doel en de afwerking was zeer fraai (2-0). Twee minuten later scoorde Rechelle Hawkes via een fraaie cornervariant voor Australie. Het was het eerste tegendoelpunt voor Nederland na 458 minuten WK-hockey. Even leek Oranje aangeslagen. De ploeg herstelde zich echter snel. De zesde strafcorner van Nederland in de vijftigste minuut bracht de definitieve beslissing. Helen van der Ben mocht het vonnis voltrekken (3-1).