'Excentrieke' jood aangehouden na massale grafschennis in Haifa

TEL AVIV, 14 mei - De Israelische politie heeft gisteren een 41-jarige, als 'excentriek' omschreven jood gearresteerd die ervan wordt verdacht ongeveer 250 grafstenen op twee joodse begraafplaatsen in Haifa te hebben geschonden.

Op de grafstenen waren dit weekeinde in grote zwarte letters in perfect hebreeuws anti-semitische en pro-Palestijnse leuzen geklad. Op Arabieren in Israel en Arabische leiders werd in deze opschriften een beroep gedaan joden te vermoorden.

Na de emoties over de schending van joodse graven in het Franse plaatsje Carpentras was Israel gisteren ontdaan over het vandalisme in Haifa. Aanvankelijk werd verondersteld dat dit het werk was van Israelische Arabieren of Palestijnen.

Met het oog op mogelijke onlusten tussen joden en Arabieren trof de politie op verscheidene plaatsen in Noord-Israel, onder andere in Haifa, bijzondere veiligheidsmaatregelen. Politici van links en rechts en tal van Arabische gemeenten en Arabische burgemeesters veroordeelden het vandalisme op de twee joodse begraafplaatsen heel scherp. Van extreem-rechtse zijde klonken weer pleidooien om de Arabieren het land uit te gooien.

In de gespannen sfeer die is gecreeerd door de grafschendingen wordt in Israel zeer scherp gereageerd op een ongekend felle aanval van de New-Yorkse kardinaal John O'Connor tegen Israel naar aanleiding van de joodse bezetting van een gebouwencomplex in Oost-Jeruzalem nabij de Heilige Grafkerk.

De kardinaal schreef vrijdag in het blad Catholic New York dat dit een 'obscene' daad was. Sommigen zijn volgens hem bovendien van oordeel dat er sprake is van een Israelische samenzwering tegen christelijk landbezit in Israel.

De Israelische minister van godsdienstzaken, Hammer, heeft de 'onbeheerste uitval' van de kardinaal gisteren scherp veroordeeld. Volgens hem heeft de Israelische regering niet besloten het omstreden gebouw in Jeruzalem te kopen. 'Er is dus geen reden voor anti-semitische uitlatingen', aldus minister Hammer.