Carnavaleske sfeer na titel Den Helder

DEN HELDER, 14 mei - De finale van de play-offs tussen Nashua Lasers Den Bosch en Commodore Den Helder was een wedstrijd met vele gezichten. Na een zinderende beslissende vijfde wedstrijd, gisteren in Den Helder, stonden ze uiteindelijk het vrolijkst bij de thuisploeg. Via een nipte 78-76 overwinning prolongeerde Den Helder de titel. Voorafgaande aan de wedstrijd was een uitverkocht sportcentrum de Slenk al in de stemming gekomen en deze opgewonden carnevaleske sfeer die in de pauze nog eens werd opgevoerd ontlaadde zich na het laatste fluitsignaal in een polonaise van spelers en publiek. Winnende coach Ton Boot zag de meute glimlachend aan zich voorbijtrekken en besefte tegelijkertijd hoe slap het touw was geweest waarop zijn ploeg had gebalanceerd.

Boot zou Boot niet zijn als in de analyse zijn stokpaardjes 'leerproces' en 'lange-termijn-denken' niet ter sprake waren gekomen. Tot versnelling van het eerste begrip heeft in ieder geval de vierde wedstrijd bijgedragen. Zaterdag kreeg de Helderse ploeg een gigantische draai om de oren en vertrok met een 89-52 nederlaag en het schaamrood op de kaken uit Den Bosch. 'Dat krijg je als je denkt al kampioen te zijn', was Boots verklaring. 'Ze hadden een slecht verwachtingspatroon en als ze dan niet willen luisteren is de rol van de coach op zo'n moment uitgespeeld.' Toch zat er ook een positief aspect aan deze grote nederlaag die beide teams weer in evenwicht bracht (2-2). De strijd was weer helemaal open en er moest worden afgewacht of Den Bosch op tijd zou bijkomen uit de overwinningsroes. Daar zag het de eerste helft gisteren wel naar uit (40-49). 'Ondanks die achterstand heb ik de jongens in de rust toch een compliment gemaakt, ' wist Boot. Den Helder kwam terug en had met nog vier minuten spelen een 69-71 achterstand. Door een gelukkige driepunter van Rootselaar brak er iets bij ons, ' stelde de Bossche coach Sideris vast. Zijn ploeg had daarna nog twee kansen om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen, maar Kuipers en Lott misten vanachter de driepuntslijn. 'En toch zijn wij over vijf wedstrijden de betere ploeg geweest, ' verbeet Sideris de teleurstelling. 'Onze thuiswedstrijden waren niet eens wedstrijden. Zo gemakkelijk wonnen we die. Den Helder heeft het geluk gehad om in deze serie drie keer in eigen huis te mogen spelen'. Sideris moest toegeven dat Den Helder dit voordeel had verdiend. In de reguliere competitie finishte de uiteindelijke kampioen immers met veertien punten voorsprong op Den Bosch.

Boot had ook nog wat cijfers paraat. 'Ik heb acht keer met een team in de finale van de play-offs gestaan. En we zijn zes keer kampioen geworden. Dit kampioenschap is wel het moeilijkste geweest in die hele reeks'.

Het risico dat de titel naar Den Bosch zou gaan was volgens Boot berekend. 'Natuurlijk was het vreselijk geweest als we hier verloren hadden maar ik blijf erbij dat het succes op termijn het belangrijkst is. Daarom heb ik de jongens ook niet specifiek op de play-offs voorbereid. Ik heb een plan getrokken en daar zal ik niet van afwijken. Ik ga gewoon m'n eigen gang'. Een werkwijze die wel weer een aanvaring met het bondsbestuur zal inhouden. In het najaar staat een trainingskamp van enkele weken op het programma voor het Nederlandse team, ter voorbereiding op enkele interlands. Een trip waar Boot het van harte mee oneens is. 'Vorig jaar hebben we dezelfde toestanden meegemaakt. Ik sta m'n jongens midden in de competitie geen drie weken af. Ze doen daar maar wat. Niks geen overleg met de coaches. Leren ze dan nooit. Ze zouden zelfs alleen maar eens een keertje luisteren naar mijn mening. Ik heb toch ook het een en ander bereikt. Maar nee hoor, zo blijft het altijd een lullig bondje met 40.000 leden'.

    • Angelo Damen