Anti-semitisme wekt massale verontwaardiging bij Fransen

PARIJS, 15 mei- Emotie en verontwaardiging houden Frankrijk nu al vier dagen in hun greep na de ontwijding van de joodse begraafplaats in het Provencaalse stadje Carpentras. Vanavond na kantoortijd wordt in Parijs een grote demonstratie tegen het oplaaiende racisme gehouden. Alleen spandoeken met de tekst: 'Nee tegen het anti-semitisme, nee tegen het racisme!' zijn toegestaan. Alle politieke partijen, behalve het extreem-rechtse Front National, en alle organisaties voor de mensenrechten hebben tot de demonstratie opgeroepen. In het hele land werden gisteren manifestaties bij synagoges, begraafplaatsen, oorlogsmonumenten en standbeelden gehouden. De indrukwekkendste bijeenkomst was in Carpentras zelf, waar vorige week grafzerken werden vernield en een lijk werd uitgegraven en geschonden.

In dit plaatsje, dat een van de oudste joodse gemeenten van Frankrijk herbergt, woonden gisteren naar schatting 10.000 mensen een joodse dienst op de begraafplaats bij. Opperrabijn Joseph Sitruk sprak de meningte toe: 'We roepen niet om wraak, maar uiten onze verontwaardiging'.

Aanwezig waren leden van het kabinet-Rocard, oud-ministers, religieuze leiders, voorvechters van mensenrechten en Franse burgers die met bussen, auto's, treinen en vliegtuigen uit het hele land waren gekomen. Minister van binnenlandse zaken, Pierre Joxe, verklaarde op de begraafplaats dat de 'regering alles in het werk zal stellen om de schuldigen te pakken'.

Tijdens de dienst waren de winkels in het stadje gesloten, auto's reden niet, niemand vertoonde zich op straat. Uit solidariteit en protest had Carpentras zich anderhalf uur veranderd in een spookstad.

De politie heeft de zes 'skinheads', die vrijdag werden gearresteerd, weer vrij gelaten. Ze hadden goede alibi's. Vinger- en voetafdrukken en plastic kabels, die op de begraafplaats zijn gevonden, moeten naar de daders leiden. Volgens de politie heeft alleen een zeer goed georganiseerd commando de schennis kunnen verrichten. Het onderzoek strekt zich uit tot de actieve extreem-rechtse groepen in het naburige Aix-en-Provence. Elders in het land, in Lyon, Metz, Bordeaux, Nancy, Montauban, Drancy, Thionville, enz. kwamen mensen bijeen om aan de voet van joodse of oorlogsmonumenten van hun verontwaardiging over de schandaden blijk te geven. In Parijs riepen 10.000 communisten om een boycot door de media van de rechts-extremistische leider Jean-Marie Le Pen. Op het filmfestival van Cannes getuigde in naam van de jury de actrice Fanny Ardent gisteren van haar afschuw over de gebeurtenissen in Carpentras. Gisteren was het ook de feestdag van Jeanne d'Arc, vanouds een gelegenheid voor rechtzinnige katholieken, royalisten en extreem-rechtse lieden om hun overtuigingen te tonen. In Marseille en Lyon kwam het tot demonstraties, maar in Parijs had de oproerpolitie het gebied rondom het standbeeld van Jeanne d'Arc op de Place St. Augustin afgegrendeld en negen metrostations in het centrum gesloten. De ongeregeldheden gingen niet verder dan een kleine vechtpartij tussen joodse en royalistische jongeren.

    • Peter van Dijk