ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Mens en dier' moesten ...

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Mens en dier' moesten gisteren in een straal van 300 meter worden geevacueerd in verband met het opruimen van een vorige week op een bouwterrein in het centrum van Alphen gevonden bom. Volgens het rampenplan van de gemeente moest ook iedereen in een straal van 600 meter gedurende de demontage door de Explosieven Opruimingsdienst binnenshuis blijven. Hoewel adjudant A. Krooswijk van deze dienst de omstandigheden ongunstig noemde, onder meer doordat een van de te verwijderen ontstekingsmechanismen was ontzet, verliep de operatie voorspoedig. Binnen drie kwartier was de 500 pond zware bom (waarvan 136 kilo springlading) van het Amerikaanse type General Purpose onschadelijk gemaakt. Het projectiel werd in 1945 door een Engelse bommenwerper afgeworpen, met als vermoedelijk doel het station van Alphen. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)