Wall Street omhoog door renteverwachting

NEW YORK, 12 mei - Koersen van aandelen en obligaties stegen gisteren scherp in New York, omdat beleggers verwachten dat de centrale bank weinig reden zal hebben de rente te verhogen. De dollar daalde bijna vier yen tegenover de Japanse valuta, en steeg een halve pfennig tegenover de D-Mark.

De beurs van New York had zijn grootste omzet in zeven maanden. Het Dow Jones gemiddelde steeg 63,06 punt naar 2801,57, tien punten onder het record. De Standard en Poor's 500, een bredere maatstaf, steeg 7,89 punt tot 351,71. Koersen voor obligaties stegen met anderhalf punt.

Aanleiding voor de euforie op de aandelen- en obligatiemarkten waren twee cijfers die gisterochtend werden bekendgemaakt. De Producer Price Index, inflatie op groothandelsniveau, daalde in april 0,3 procent; en winkelverkopen daalden in dezelfde maand met 0,6 procent. Voor beide was een stijging van 0,2 procent verwacht.

Beide cijfers werden beschouwd als aanwijzingen dat de economie vertraagt, en dat de centrale bank dus minder reden heeft om de geldhoeveelheid te verkrappen om inflatie te beteugelen. Overigens is de laatste twee maanden de inflatie op consumentenniveau sterk aan het stijgen; de CPI over april wordt volgende week bekendgemaakt en zal misschien meer duidelijkheid brengen.

Handelaren zeiden dat de koers van de dollar niet door deze overwegingen werd beinvloed, maar door het feit dat hij de afgelopen dagen al fors was gedaald ten opzichte van de Duitse mark. Het was tijd voor een daling ten opzichte van de yen, zeiden zij.

De vermaning afgelopen donderdag van centrale bank-voorzitter Alan Greenspan aan de banken - om niet te krenterig te zijn met het verlenen van krediet - werd niet door handelaren als factor genoemd. Maar het zou meegespeeld kunnen hebben: het was immers een teken dat de centrale bank het niet zo nauw neemt met de inflatie.