Veronica moet berichten over bouwkraan rectificeren

AMSTERDAM, 12 mei - De Veronica Omroeporganisatie (VOO) moet in het eerstvolgende programma van 'De Nieuwe Nationale Ideeenbus' op straffe van een dwangsom van 50.000 gulden een rectificatie opnemen. In deze rectificatie moet staan dat L. Spierings niet de uitvinder is van een mobiele bouwkraan die zich zelf met een druk op de knop opbouwt. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank beslist nadat het kranenbedrijf Munster uit Erp in een kort geding rectificatie had geeist. Spierings kreeg in het programma van Veronica onlangs een prijs van vijfduizend gulden uitgereikt voor 'zijn' idee voor de mobiele bouwkraan. Maar directeur F. P. de Leur van het kranenbedrijf Munster kwam daarop met de mededeling dat hij al veel langer dergelijke kranen bouwt en dat nota bene L. Spierings een van zijn vroegere medewerkers is geweest die nauw bij de ontwikkeling van deze kranen betrokken was.

De Leur voelde zich door de uitzending ewrnstig in zijn belangen geschaad omdat Spierings het bestond om tijdens de uitzending te zeggen dat hij met zijn kranen geen enkele concurrentie te duchten had.

Of Spierings nu zijn prijs van 5000 gulden aan Veronica moet teruggeven, kon een woordvoerder van deze omroep gisteravond nog niet zeggen. 'Daarover moet de jury beslissen en die moet hierover nog worden geraadpleegd'.