Topman Philips weg, koers stijgt

ROTTERDAM, 12 mei - Philips zal naar verwachting volgende week het vertrek van topman C. J. van der Klugt bekendmaken. Gisteren lekte uit dat prof. dr. W. Dekker, voorzitter van de raad van toezicht van Philips, speciaal uit het buitenland is overgekomen om het vertrek en de opvolging van Van der Klugt te begeleiden. Van der Klugt zal worden opgevolgd door J. D. Timmer, die eigenlijk pas 1 juli volgend jaar het roer zou overnemen.

Gisteravond vond er in de Philips-top onder leiding van Dekker 'druk beraad' plaats over 'hoe het geschonden vertrouwen in het concern moet worden hersteld', zo liet de woordvoerder van het bedrijf weten. Binnen een week zullen nadere mededelingen volgen.

Beleggers hadden de afgelopen dagen veel kritiek op het optreden van met name Van der Klugt omdat de voorzitter drie weken geleden op de aandeelhoudersvergadering een veel gunstiger beeld schetste dan de werkelijke gang van zaken. Vorige week moest Philips bij de presentatie van de kwartaalcijfers laten zien dat het hele concern nauwelijks nog een bedrijfswinst kon maken. De koers van het aandeel Philips, die de afgelopen dagen sterk was gezakt, trok gisteren aan na berichten over het aanstaande vertrek van Van der Klugt. In de avondhandel sloot het aandeel gisteren op 33,10 gulden, een winst van ruim twee gulden ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

Beleggers, vakbonden en ondernemingsraad nemen al een voorzichtig voorschot op alle veranderingen die op het vertrek van Van der Klugt kunnen volgen. Velen nemen aan dat het vertrek van de topman een periode inluidt van nieuwe en intensieve reorganisaties. Timmer (57), de gedoodverfde opvolger van Van der Klugt, heeft de reputatie fors de bezem te halen door niet goed renderende organisaties, zoals hij ook deed bij de divisie consumenten-elektronica van Philips, waarvan hij in 1987 werd benoemd tot voorzitter. Pag.17: Reacties beleggers en werknemers