Giovannetti weerstaat aanval in Spaanse bergrit

ROTTERDAM, 10 mei - Marco Giovannetti mag dan geen grootheid zijn als de Spanjaarden Delgado of Indurain, de 28-jarige Italiaan heeft sinds hij in 1985 professional werd een opvallende staat van dienst als klassementsrenner opgebouwd. Winnen doet hij zelden, ook gisteren niet in de achttiende wieleretappe van de Ronde van Spanje. De Colombiaan Martin Frafan greep de dagzege, maar de leiderstrui bleef in bezit van Giovannetti.

Giovannetti, een redelijk klimmer en een verdienstelijk tijdrijder, is zo'n typische Italiaanse renner die heel lang op verzoek van de nationale wielerbond amateur is gebleven en daarvoor een uitstekende vergoeding kreeg. Giovannetti behoorde in 1984 op de Olympische Spelen in Los Angeles met Bartalini, Poli en Vandelli tot het kwartet dat de gouden medaille won in de 100 kilometer ploegentijdrit. Het was het viertal dat opschudding veroorzaakte met de dichte fietswielen, een technisch snufje dat nog niet officieel erkend was en daarom snel na de succesvolle tijdrit werd verstopt. De Italiaanse ploeg zou daarna veel navolging krijgen.

Zijn prestaties leverde Giovanneti als prof voornamelijk in de Giro. In 1985 werd de renner uit Milaan veertiende in het eindklassement, in 1986 achtste, in 1987 zesde, in 1988 weer zesde (mede dank zij een vijfde plaats in de roemruchte door Breukink gewonnen rit over de passo di Gavia) en vorig jaar achtste op 7 minuut 44 van eindwinnaar Fignon.

Na een paar seizoenen voor de Italiaanse ploeg Gis (in 1988 met Van der Velde) te hebben gereden stapte hij in de winter van 1989 over naar het Spaanse Seur. In zijn eerste Ronde van Spanje eindigde Giovannetti als zesentwintigste, een maand later was hij achtste in de Giro. Een van zijn weinige profoverwinningen (vier) boekte hij in 1987 in de bergetappe van de Ronde van Zwitserland naar Taesch, voor de Colombiaan Parra. In het eindklassement werd Giovannetti dat jaar vierde achter Hampsten, Winnen en Parra, nadat een maand eerder in de Giro zesde was geworden.

In het hooggebergte van de Ronde van Spanje heersten gisteren de Colombianen Farfan en Parra. Delgado deed veel moeite in het achtervolgende peloton Giovannetti van zich af te schudden, maar de Italiaan wist de aanval te weerstaan. Met nog vier etappes op het programma in de Ronde van Spanje, staat overigens nog lang niet vast wie de Vuelta wint. Het verschil tussen de top vijf van het klassement is nauwelijks twee minuten. de Colombiaan Parra verwacht dat morgen tijdens de 40 kilometer lange tijdrit in Zaragoza de beslissing valt. De drager van de gele trui Giovannetti voorspelde dat maandag na de voorlaatste rit, rond het hooggebergte in de buurt van Madrid, bekend zal zijn wie de Vuelta op zijn erelijst mag bijschrijven.

Romandie

Bijna twee jaar na zijn laatste overwinning mocht Michel Dernies zich weer eens laten huldigen. De 29-jarige Belg zegevierde gisteren in de derde etappe van de Ronde van Romandie. De Australier Wilson behield de eerste plaats in het algemeen klassement. Theunisse en Rooks finishten als veertiende en vijftiende.

De amateur Ed Kaczmarczyk won de achtste etappe van de Trump Tour. De Canadees versloeg na een criterium van 80 kilometer, elf rondjes door het Central Park in New York, zijn Zweedse medevluchter Michel Lafis. De twee amateurs werden gevolgd door de Amerikaanse amateurs McCarthy en Eaton die de prof Steve Bauer naar de vijfde plaats verwezen. Het vijftal was na een ronde ontsnapt en had op de streep een voorsprong van negentig seconden op het peloton met de Sovjet-renner Bobrik die de eerste plaats in het klassement behield.