Drechttunnel open voor tankauto's

DEN HAAG, 12 mei - Als eerste tunnel onder een vaarweg in Nederland wordt volgende week vrijdag de Drechttunnel opengesteld voor tankauto's. Deze tunnel loopt onder de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht. In de tunnel zijn speciale voorzieningen aangebracht, waarmee de veiligheid voldoende wordt geacht. Rijden met tankauto's door dergelijke tunnels was tot nu toe verboden.

Ook de Coentunnel bij Amsterdam en de Beneluxtunnel bij Rotterdam zullen later dit jaar dank zij dergelijke maatregelen door tankauto's mogen worden gebruikt, terwijl met veiligheidswerkzaamheden aan de Velsertunnel bij Velsen en de Vlaketunnel onder het Kanaal door Zuid-Beveland dit jaar een begin wordt gemaakt.

De tunnels blijven wel verboden voor vrachtwagens met explosieve stoffen. Ongeveer 65 procent van het vervoer met gevaarlijke stoffen mag straks door de tunnels. In het geval van de Drechttunnel betekent dit dat de transporten woonwijken door Zwijndrecht en Dordrecht kunnen mijden.

De Drechttunnel is bekleed met een hittebestendige laag, voorzien van apparatuur die tegen explosies is bestand. Verder zijn aangebracht een verbeterd ventilagesysteem, betere brandbestrijdingsapparatuur en speciale zendapparatuur voor communicatie tussen hulpdiensten in en buiten de tunnel.