d'Ancona: Veronica verdient zware straf

DEN HAAG, 12 mei - Veronica heeft de commerciele zender Veronique vorig jaar een startkapitaal van 8,5 miljoen gulden geleend, met een garantstelling van nog eens 2,5 miljoen gulden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Commissariaat voor de Media. Hiermee fungeerde Veronica, via de firma Blad bv van Rob Out, feitelijk als aandeelhouder van Veronique. Dit 'belang' werd naderhand, evenals dat van de Nederlandse Middenstandsbank, overgenomen door de uitgevers VNU en Elsevier, die daar totaal 38 miljoen gulden voor betaalden. De helft, 19 miljoen, ging naar Veronica, die zo een winst van 10,5 miljoen gulden maakte. Minister d'Ancona (WVC) is het eens met de Kamerleden Van Nieuwenhoven (PvdA) en Beinema (CDA) dat Veronica de regels voor de publieke omroep ernstig heeft geschonden. Zij vindt dat er een zware straf moet worden uitgedeeld. Gedacht wordt aan verlies van zendtijd, in het ergste geval van verlies van de gehele licentie.