Charme MEP-festival is knusheid

UTRECHT, 12 mei - Bij het afsluiten van het Derde Multi-Etnisch-Podium(MEP)-festival in mei vorig jaar waagde organisator Julian With zich aan de voorspelling dat er de volgende keer een grotere zaal nodig zou zijn. Maar ook dit jaar is het driedaagse festival in De Blauwe Zaal van de Utrechtse stadsschouwbrug. Misschien is dat ook het beste want in die zaal is het zo knus dat Arubaanse dansers het publiek kunnen laten meedansen op latin music. Die kleinschaligheid maakt deel uit van de charme van het festival.

Het MEP-festival wordt georganiseerd door de Stichting Multiculturele Activiteiten Utrecht (SMAU). MEP probeert een zo groot mogelijke verscheidenheid aan schrijvers, dichters, dansers en muzikanten samen te brengen. Daarin lijkt het festival nu minder goed geslaagd dan voorgaande jaren want anders dan voorheen zijn Noord-Amerika, Afrika en Azie niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Zuid-Amerika is rijkelijk aanwezig, maar dan hebben we het uitsluitend over Surinamers en Antillianen. Een opvallende gaste was Sonia Sanchez, hoogleraar Engels in Philadelphia, die in haar vrij rauwe poezie schrijft over raciale kwesties, man-vrouwverhoudingen en Aids.

Zwak

Naast de afnemende varieteit van etnische vertegenwoordigingen viel, ondanks alle afwisseling, een aantal zwakke punten op. Het maakte een wat armoedige indruk dat de journalist Martin van Amerongen het festival opende met een reclamespotje voor zijn Gullit-boek. Beter was het als een van de aanwezige Nederlandse dichters (K. L. Poll, Anton Korteweg) de spits had afgebeten of een prozaschrijver van formaat, zoals vorig jaar Remco Campert. Een ander bezwaar was dat juist de zang- en dansnummers, zoals Zanggroep Koejake en Aruba Dance Theatre, een fractie te lang doorgingen.

Het Surinaamse Koejake en de Arubaanse dansgroep maakten wel indruk. De zangers van Koejake bestaan uit Marrons en stadcreolen. Marrons zijn in vroeger eeuwen weggelopen slaven die in het oerwoud hun Westafrikaanse cultuur hebben behouden. Geheel anders van achtergrond zijn de dansers van het Aruba Dance Theatre, die duidelijk laten zien dat Aruba Neerlands enige, echte Caribische provincie is.

Vandaag zijn onder meer de dichters H. H. ter Balkt, Jules Deelder en Ronald Venetiaan (minister van Onderwijs, Cultuur en Sport van Suriname) te beluisteren. Ook morgen is er de hele middag en avond een indrukwekkend programma.

MEP-festival, de blauwe zaal, Stadsschouwburg Utrecht. 030-310241. Vandaag, aanvang 20.30 u., presentatie Irma Loemban Tobing. Zondag, aanvang 14.00 u., presentatie John Jansen van Galen en Henna Draaibaar.

    • Lucas Ligtenberg