Bewoners en interieurs in Haagse flats slaan geel uit

ROTTERDAM, 12 mei - Haar normaal 'spierwitte' kat heeft een geel waas over zich heen. Met geen mogelijkheid is het eraf te krijgen. De grijzende haardos van haar man vertoont hetzelfde euvel. Niets helpt ertegen. Haar plafond: geel. Haar badkamer: geel. Haar kleding: geel. 'Alles, alles', zegt mevrouw A. Ros uit Den Haag. 'En wat ik probeer, hoe ik ook poets: ik krijg die rommel er niet af.'

Ros is een van de zeven bewoners van dertig in december vorig jaar opgeleverde flats aan de Haagse Laakweg die klagen over het feit dat alles en iedereen in de woningen van kleur verschiet. Uit een onlangs gehouden enquete waaraan 21 bewoners deelnamen, blijkt dat veertien flatbewoners bovendien gezondheidsklachten hebben, aldus R. J. Sanchez, initiatiefnemer van de enquete en bewoner van de Laakweg. Het gaat volgens Sanchez om klachten varierend van oververmoeidheid tot branderige ogen. De oorzaak van de klachten is onbekend. Zeven bewoners hebben geen klachten. De flats staan onder beheer van woningbouwvereniging 'De Goede Woning'. 'Mijn huisarts', zegt Ros, 'is laatst zelf komen kijken. Na tien minuten zei hij dat hij een ijzersmaak in zijn mond had, na twintig minuten ging hij weg. Hij werd niet goed, zei hij.'

Ros klaagt over hoofdpijn en oververmoeidheid. 'Vroeger leed ik aan slapeloosheid en had ik slaappillen nodig. Nu slaap ik als een blok, word ik 's morgens opgezwollen wakker en blijf de hele dag sloom. Mijn man had altijd al last van zijn longen, maar sinds we hier wonen is zijn toestand verergerd.'

Ze is boos op de woningbouwvereniging: 'Ik klaag al sinds februari, maar ze doen helemaal niks. Ja, vergaderen. Gisteren stond er een stuk in de Haagsche Courant. Daarin zeggen ze dat TNO onderzoek doet. Maar niemand heeft TNO ooit gezien.' Ros kwam onlangs bij toeval in contact met de in de nabijgelegen Ketelstraat woonachtige mevrouw J. Blok die al twee jaar en vijf maanden last zegt te hebben van vergeling van haar interieur en kampt met gezondheidsklachten. 'In de tijd dat ik hier woon heb ik vier keer behangen.'

Blok heeft eveneens een huis van 'De Goede Woning' en zegt dat haar woning, net als de flats aan de Laakweg, zijn gebouwd door de aannemer Wilma. Bij haar is TNO wel langs geweest, de uitslag van het onderzoek kent ze nog niet. 'Doodzenuwachtig word ik ervan.' Enqueteur Sanchez verwacht dat uit de Laakweg binnenkort meer klachten komen. De thans klagende bewoners zitten sinds december in de flats, sedertdien werden in februari, april en begin deze maand nieuwe blokken opgeleverd. 'De eerste geluiden over vergeling zijn er alweer', aldus Sanchez. De woningbouwvereniging, TNO en Wilma, waren niet bereikbaar voor commentaar.