Akkoord bereikt in CAO voor Westduitse PTT

BONN, 12 mei - De 520.000 werknemers van de Westduitse PTT hebben voortaan per uur 6 minuten en 36 seconden rusttijd. Bovendien komen er speciale toeslagen voor het grote aantal gehandicapte PTT-werknemers. Na vier dagen onderhandelen en acht dagen waarschuwings-acties is daarover gisteravond een akkoord bereikt.

Met ingang van vandaag gaat het Westduitse post- en telefoonbedrijf weer normaal functioneren. In de afgelopen week zijn omstreeks 30 miljoen pakjes en brieven en 1 miljoen telefoonrekeningen blijven liggen. De werknemers hadden de rusttijd oorspronkelijk van nu 6 tot 10 minuten per uur verhoogd willen zien, de werkgevers wilden juist terug naar vijf minuten. Volgens de postale werkgevers kost elke minuut rusttijd op jaarbasis 400 miljoen mark.

De Westduitse journalistenorganisatie en het administratieve uitgeverspersoneel zijn gisteren niet akkoord gegaan met een aanbod van 6,8 procent loonsverhoging en invoering van de 35-urige werkweek over drie jaar, een week geleden werd op deze basis een nieuwe grafische CAO gesloten. Bij circa 120 kranten zijn de acties, de grootste in de geschiedenis van de Duitse journalistiek, voortgezet, mede om voor leerlingen en en stagiairs een betere betaling te verkrijgen. Gisteren zijn o.a. de Suddeutsche Zeitung en de Frankfurter Rundschau niet verschenen. De uitgevers verwijten de actievoerders dat zij het openbaar belang en hun informatieplicht jegens de lezers schenden.