'Zij zag haar geliefde kind bij zijn sterven'

Alleen al op papier is het nieuwe programma van de Nederlandse Bachvereniging zo prachtig dat men lange en interessante beschouwingen zou kunnen schrijven over verschillen en overeenkomsten tussen Duitse en Italiaanse componisten van religieuze muziek ten tijde van Bach - bijvoorbeeld tussen de jonge Handel in Rome, en Vivaldi en Pergolesi. Maar wat doet dat ertoe als de uitvoering van zoveel schoons daarvan dermate schitterend en ontroerend is dat beschrijvende woorden niet kunnen hopen daaraan ooit recht te doen? Daarom kan ik slechts spreken in conclusies. Het koor van de Nederlandse Bachvereniging is onder leiding van dirigent Jos van Veldhoven uitgegroeid tot de absolute top in ons land, zo bleek in het magnifieke Dixit Dominus van Handel. Welk een klare en zuivere sopranengroep, bij voorbeeld! Het barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging is in staat om in frasering, dynamiek en kleuring precies te doen van Van Veldhoven vraagt ter ondersteuning van de zang. Van Veldhoven overtreft zichzelf hier in gedreven dirigeren en het modelleren van emotionaliteit die hij eerst gepast laat uitklinken vooraleer een volgende op te roepen. Gillian Fisher is met haar sopraanstem, die kan juichen als een klaroen en kan wenen als een moeder, een ideale soliste in het aangrijpende Stabat Mater van Pergolesi met die ongelooflijke strofe Vidit suum dulcem natum (Zij zag haar geliefde kind, bij zijn sterven geheel verlaten, terwijl hij de geest gaf). En de wonderbaarlijk altstem van Michael Chance, die in het Magnificat van Vivaldi coloraturen zingt als eindeloos kronkelende trappen naar de eeuwigheid, past daar voortreffelijk bij, met dat minieme verschil in timbre dat de twee elkaar in de duetten omstrengelende stemmen nog net van elkaar zijn te onderscheiden.

Wat nog meer te zeggen over het mooiste en vervoerendste dat ik in lange tijd hoorde, over de totale perfectie die hier werd benaderd en bereikt, over het publiek in de Grote Kerk van Naarden dat in dit heiligdom na afloop 'bravo' riep en zelfs floot van enthousiasme?

Concert: Koor en Barokorkest van de Ned. Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Met: Gillian Fischer (sopraan) en Michael Chance (alt). Programma: A. Vivaldi: Magnificat RV610; G. B. Pergolesi: Stabat Mater; G. F. Handel: Dixit Dominus. Gehoord: 10/5 Grote Kerk, Naarden. Herhalingen: 11/5 Vredenburg, Utrecht (uitverkocht); 12/5 Muziekcentrum, Enschede.

    • Kasper Jansen