WHO akkoord met compromis over PLO

GENEVE, 11 mei - Een compromis over de omstreden aanvraag voor volledig lidmaatschap van Palestina, dat mede door Nederlands toedoen tot stand kwam, heeft gisteren verhinderd dat de VS zich uit de WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie, terugtrekken. Washington had hiermee gedreigd wanneer de jaarvergadering zou besluiten de waarnemersstatus voor de PLO, de Palestijnse Bevrijdings Organisatie, tot die van volledig lidmaat op te vijzelen. Een consensus-resolutie, die met uitzondering van Israel bij acclamatie werd aanvaard, is gekarakteriseerd als een schoolvoorbeeld van goede diplomatie - alle partijen zijn tevreden. De VS zijn gerustgesteld nu zij beweren dat het netelige vraagstuk op de lange baan is geschoven. De PLO is tevreden omdat de aanvraag officieel door de WHO in studie wordt gehouden tot er 'op een geschikt tijdstip' over kan worden beslist. Dit stelt de directeur-generaal van de WHO, de Japanner Hiroshi Nakajima, in staat een besluit over lidmaatschap voor onbepaalde tijd uit te stellen. En de WHO zelf, de organisatie die de politiek zo ver mogelijk buiten de deur wil houden, kan gerust zijn omdat de VS hun dreigement niet uitvoeren. Amerikaanse terugtrekking zou de WHO-begroting met een derde hebben verminderd.

De vrijwillige bijdrage voor medische bijstand in door Israel bezet gebied gaat bovendien omhoog. Onder toezicht van de WHO krijgen de verschillende Rode Halve Maan verenigingen meer geld. Van de geplande 18 miljoen dollar voor 1990 en 1991 is vier miljoen dollar binnen.

Gisteren kondigde John Bolton, een Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, aan dat de VS de bijdrage aan de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, met zeven miljoen dollar zal verhogen. Volgende week buigt de WHO zich over nog een ander omstreden politiek agendapunt. Dit betreft de gezondheidstoestand in de bezette gebieden.

    • Willem Offenberg