Walesa staat achter stakers

WARSCHAU, 11 mei - De voorzitter van de Poolse vakbond Solidariteit, Lech Walesa, heeft gisteren voor het eerst steun betuigd aan een staking tegen de regering van Solidariteit. In een brief aan stakers op de scheepswerf in Gdansk, waar Solidariteit in 1979 ontstond, zegt Walesa 'zich te schamen' voor de regering, die de lonen op de werf bevroren heeft. 'U moet vechten en kunt op mij rekenen', aldus Walesa.

In een toespraak voor werfarbeiders in Szczecin uitte Walesa opnieuw ernstige kritiek op de regering van premier Mazowiecki.

Walesa deed een aanval op de hervormingen van vice-premier Balcerowicz, die, zo zei hij, 'goed zijn voor Amerika, waar wordt geproduceerd', maar niet voor Polen. Ook viel hij president Jaruzelski aan. De president van Polen, aldus Walesa, moet 'met een bijl rondrennen om de dieven te vangen die het land leegroven'.

'Men zegt mij dat de president geen schade aanricht. Maar hij doet ook niets, ' aldus Walesa. Eerder deze week heeft Walesa in een interview met de Washington Post 'een permanente politieke oorlog' tegen de regering-Mazowiecki aangekondigd. De regering, aldus Walesa, heeft, nadat ze vorig jaar aan de macht is gekomen, de politieke meningsverschillen in het land 'weggestopt'.

Polen is als gevolg daarvan 'een vulkaan geworden die elk moment kan uitbarsten'.

Walesa zei zich 'misleid te voelen' door de intellectuelen die hem tot vorig jaar van advies dienden. 'Ik heb hen te zeer vertrouwd. Nu staan we tegenover elkaar en daarom kom ik met het concept van de permanente politieke oorlog, ' aldus Walesa. Hij noemde in dit verband geen namen, maar duidelijk is dat hij doelde op zijn voormalige adviseurs die nu in de regering en het parlement zitten, inclusief premier Mazowiecki.