Veronica verruilde openheid voor ontkenning

AMSTERDAM, 11 mei - Het begon vorige winter. R. Out, directeur van Veronica, wilde een commerciele zender voor zijn 'je bent jong en je wil wat'-publiek. In Nederland mocht het niet. Out zocht buiten de grenzen en kwam in Luxemburg terecht. 'Wij hebben een exclusief contract met CLT-RTL en krijgen de beschikking over een kanaal op de ASTRA-satelliet', zei hij op 20 maart '89 in een vraaggesprek met deze krant. Ook over de naam van het station was Out niet geheimzinnig. 'Nee, niet Veronica. Noem het voor mijn part RTV, Radio Television Veronique.'

En over de innige banden tussen zijn omroep en de nieuwe zender was hij al even duidelijk. 'Het gaat om een groep Veronica medewerkers en wij hebben zoveel bekwame mensen in huis dat die best het satelliet-avontuur aandurven zonder Rob Out. Wat niet wil zeggen dat ik geen adviezen zal geven, al dan niet gehonoreerd.' Vorige zomer kregen de plannen vorm. L. Harding, vriend van Out en directeur radio bij Veronica, kreeg de leiding over de nieuwe zender. Out stelde beteuterd vast dat hij wel veel bekwame medewerkers aan zijn eigen kind verloor, maar daarna gingen Veronica en Veronique hun eigen weg. De scheiding leek een feit, tot de Nieuwe Revu het bestaan van Tornado B. V. onthulde. Deze in Luxemburg geregistreerde onderneming investeerde tien miljoen gulden in Veronique en was dus aandeelhouder. De B. V., meldde het artikel, stond op naam van M. van Berlo, directie-secretaresse van Veronica tot zij overstapte naar Veronique waar ze de kantoororganisatie opzette. Directeur van genoemde onderneming was R. van Woudenberg, jarenlang medewerker van P. de Jager, president-commissaris van de Veronica Blad B. V. en financieel-adviseur van R. Out en L. Harding. Het verhaal werd van alle kanten ontkend. Nee, nee, en nog eens nee, was het antwoord van De Jager, Harding en Out op elke vraag naar hun mogelijke betrokkenheid bij Tornado. Maar het gerucht bleef rondzingen en dook opnieuw op in de pers op toen Elsevier en VNU begin januari aankondigden 38 procent van de aandelen van RTL Veronique over te nemen. Het aandelenpakket kwam van EMI, European Media Investors, een tussenpersoon waarover weinig bekend is. Het ging om de aandelen van de NMB en de Merchant Bank, maar of die de eigenaars van het complete pakket waren, bleef onduidelijk.

Harding vertrok bij Veronique en de geruchtenstroom zwol aan. Wilde het Luxemburgse hoofdkwartier af van alles dat naar de oude banden met Veronica wees? H. Roemer, lid van de Raad van Bestuur van CLT en secretaris-generaal van RTL Veronique S. A., wuifde alle veronderstellingen weg. 'Wij deden slechts zaken met de NMB en de Merchant Bank en namens deze aandeelhouders zaten er vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur', zei hij steeds. Pas gisteren reageerde Roemer voor het eerst negatief op vragen over de belangenverstrengeling tussen Veronica en Veronique. Dat de Nederlandstalige afdeling van RTL begon in een pand dat eigendom was van Harding en Out was 'een zakelijke fout'.

Maar daar bleef het bij.

    • Wilma Cornelisse