Uitstel van bod Pathe op filmconcern MGM/UA

CANNES/AMSTERDAM, 11 mei - Het bod van Pathe Communications, het Amerikaanse film- en bioscoopconcern van de omstreden Italiaanse financiers Giancarlo Parretti en Florio Fiorini, op de Amerikaanse filmgroep MGM/UA is uitgesteld. Pathe heeft meer tijd nodig om de financiering van het bod rond te krijgen. Dat is eerder deze week in San Francisco, de vestigingsplaats van het hoofdkantoor van Pathe, bekend geworden.

Het is de tweede maal dat het bod, waarmee een bedrag van 1,2 miljard dollar is gemoeid, vertraging oploopt. Oorspronkelijk zou de overneming 31 april rond zijn. Deze datum werd echter verschoven naar 10 mei. Als nieuwe deadline is 7 juni bekendgemaakt. De uiterste datum waarop het bod volgens de regels van de Amerikaanse beurscommissie rond moet zijn is 23 juni.

MGM/UA en Pathe hebben beide verklaard dat de vertraging geenszins betekent dat het bod van de baan is. In kringen van filmfinanciers bestaan de nodige reserves of Parretti en Fiorini er in zullen slagen het miljardenbod gefinancierd te krijgen. Zowel Pathe als MGM/UA heeft een zeer slechte financiele uitganspositie. Twee eerdere pogingen om MGM/UA over te nemen mislukten. Bovendien wordt de uitverkoop van de filmbibliotheek van MGM/UA - die een centrale rol speelt in de overname - betwist door de filmproducent Alberto Grimaldi (The good, the bad and the ugly). Daarnaast is er twijfel over de reputatie van de overnemers. Parretti is veroordeeld in Spanje en Italie voor frauduleuze handelingen, terwijl zowel Parretti als Fiorini in het verleden betrokken is geweest bij financieel-politieke schandalen. In Amerika is Parretti in opspraak geraakt wegens een aantal antisemitische uitlatingen die hij zou hebben gedaan.

In Nederland kregen beiden het vorig jaar aan de stok met de Amsterdamse effectenbeurs. Een poging van de Italianen om een nieuwe Europese film en bioscopenketen onder te brengen in het beursgenoteerde Bobel mislukte, omdat de vereiste gegevens niet op tijd werden verstrekt.

In de filmbelangen van het tweetal speelt Amsterdam nog steeds een rol. Zo is het grootste deel van de aandelen van Pathe Communications in handen van het Amsterdamse beursfonds Melia International. Pathe exploiteert de filmtheaters van de Cannon-groep, de belangrijkste bioscopen in de Randstad.