Schennis joodse graven schokt Fransen

PARIJS, 11 mei - In Frankrijk is grote opschudding ontstaan over de schending van een joodse begraafplaats in Carpentras, vlak bij Avignon. De daders groeven het lijk van een pas overleden oude man op en verminkten dit, terwijl ze ook stenen en afsluitplaten van 34 graven vernielden. Een tot dusver onbekende groep, Mohammed El Boukina, heeft vanmorgen de verantwoordelijkheid voor de gisteren ontdekte grafschennis op zich genomen.

De Nationale Assemblee heeft vanmorgen haar zitting een kwartier opgeschort uit respect voor de doden op de begraafplaats in Carpentras. Minister van binnenlandse zaken Pierre Joxe stelde vanmorgen de extreem-rechtse leider van het Front National, Jean-Marie Le Pen, voor de grafschennis verantwoordelijk.

Le Pen van zijn kant zei gisteren: 'Dit is een provocatie, een montage a la Timisoara'.

Het partijbestuur van het Front National ontzegt in een verklaring 'de daders van de bestiale grafschennis van Carpentras het recht zich mensen te noemen'. De opperrabbijn van Frankrijk, Joseph Sitruk, verklaarde gisteren: 'Een beschaving die de doden niet respecteert zal de levenden vernietigen.'

Alle politieke leiders en instellingen voor de mensenrechten reageerden sneller dan normaal. President Mitterrand riep alle Fransen op 'zich te hernemen'.

Hij bracht gisteravond een bliksembezoek aan Sitruk. 'Ik bezoek u als voor de rouw om een familielid.'

In een telegram aan de joodse gemeente van Carpentras schrijft Mitterrand, dat de 'daders gevonden en gestraft moeten worden'. De teneur in de reacties van de Franse politici is bezorgdheid over het herlevende racisme en antisemitisme in Frankrijk. Jacques Chirac (gaullist) zei over het vandalisme in Carpentras: 'Er is een crisis. We moeten allen strijden tegen de rassehaat, die zich nu ontwikkelt.'

Premier Michel Rocard zei: 'Dit is het resultaat van de banalisering van de haat.' De Franse Assemblee heeft vorige week een wetsontwerp aangenomen, dat voorstelt uitingen van racisme te straffen met het ontnemen van burgerrechten. Het wetsontwerp wordt aangeduid als de anti-Le Pen wet. De leider van het Front National zou bij een nieuwe veroordeling wegens racisme of antisemitisme niet meer kandidaat kunnen staan voor het parlement.

Carpentras heeft de oudste synagoge van Frankrijk. Deze week zijn in de omgeving nog andere tekenen van racisme aangetroffen. In Avignon werden drie dagen geleden winkels beklad met teksten als 'Jude raus'.