Poolse journalist nu superspion

WARSCHAU, 11 mei - De filosoof en oud-journalist Krzysztof Kozlowski, sinds kort onderminister van binnenlandse zaken van Polen, is gisteren benoemd tot hoofd van het Bureau voor Bescherming van de Staat (UOP), dat in de plaats is gekomen van de inmiddels ontbonden geheime politie, de SB. Kozlowski was tot twee maanden geleden werkzaam bij het invloedrijke weekblad Tygodnik Powszechny. Na zijn benoeming tot onderminister is hij een ware schoonmaak begonnen binnen het ministerie, met name binnen de gelederen van de politie, de geheime politie en de andere veiligheidsdiensten. Sinds zijn aantreden heeft een fors aantal hoge SB-officieren ontslag genomen. In sommige gevallen hadden ze hun eigen voornemen om met pensioen te gaan tevoren uit de krant moeten vernemen. Kozlowski zei gisteren dat de UOP zich in de toekomst nooit meer bezig zal houden met het onderzoek naar de activiteiten van politieke partijen en bewegingen, vakbonden en clubs maar zich zal concentreren op inlichtingenwerk, contraspionage, de bestrijding van terrorisme en het onderzoeken van de activiteiten van extreemlinkse en extreemrechtse groepen die bereid zijn geweld te gebruiken. De UOP, aldus Kozlowski, 'moet de wetenschappelijke, politieke en economische informatie beschermen'. Inlichtingenwerk blijft noodzakelijk want 'Oost-Europa is onze hoop maar Polen zal ook in de toekomst worden geinfiltreerd door buitenlandse inlichtingendiensten'. De plaatsvervanger van Kozlowski bij de UOP wordt Andrzej Milczanowski, een jurist en voormalig activist van Solidariteit die na het leiden van een staking tegen de uitroeping van de staat van beleg in 1982 nog tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

    • Peter Michielsen