Opvolging sneller dan voorzien; Van der Klugt stapt uit topvan Philips

ROTTERDAM, 11 mei - C. J. van der Klugt, voorzitter van de raad van bestuur en van de groepsraad van Philips, stapt binnen enkele dagen op. Hij wordt opgevolgd door J. D. Timmer. Prof. dr. W. Dekker, voorzitter van de Raad van Toezicht, is eerder deze week speciaal uit het buitenland teruggekomen, om orde op zaken te stellen, nadat Philips vorige week donderdag zeer tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Waarnemers menen dat de onverwachte terugkeer van Dekker niet zonder gevolgen zal blijven voor de positie van Van der Klugt. Het aftreden van Van der Klugt wordt binnen een week verwacht. Van der Klugt volgde enkele jaren geleden Dekker op als voorzitter van de raad van bestuur/groepsraad. Oorspronkelijk zou Timmer pas op 1 juli volgend jaar na de aandeelhoudersvergadering het roer overnemen.

De Philips-top ligt de laatste dagen steeds meer onder vuur. Sobi-Lakeman voorzitter P. Lakeman suggereerde gisteren zelfs dat door de Philips-top met misbruik van voorwetenschap in de eigen aandelen is gehandeld in Achter het Nieuws.

Beleggers hadden de afgelopen dagen veel kritiek op het optreden van met name Van der Klugt, omdat de voorzitter op de aandeelhoudersvergadering een gunmstig beeld schetste van de gang zan zaken. Binnen drie weken moest Philips echter bij de kwartaalcijfers laten zien dat het hele concern nauwelijks nog winst kon maken. De koers van het aandeel Philips zakte de afgelopen dagen naar een dieptepunt.

Philips heeft de laatste jaren een sterke reorganisatie doorgemaakt. In drie jaar zijn 75 van de 420 fabrieken gesloten. Het aantal arbeidsplaatsen is in die periode met 32.000 teruggebracht tot 305.000. Beleggers menen dat deze afslanking van het concern nog lang niet ver genoeg gaat. Philips zelf zie vorige week dat het dit jaar 'zeer moelijk' zal worden de winst over 1989 te evenaren.

Philips heeft het vooral moeilijk in de sectoren computers en componenten. Daarnaast wijtte de Philips-top de tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal aan valutaire tegenwind. Beleggers vinden dat niet overtuigend, omdat valutakoersen bij de aandeelhoudersvergadering ook al bekend waren.