Oliebeurs moet opheldering geven

ROTTERDAM, 11 mei - De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de 'waakhond' van de Nederlandse beurzen, zal de Rotterdamse olietermijnmarkt om opheldering vragen over een afspraak van de beurs met een van de handelaars. Om de handel op de slechtlopende Rotterdamse beurs van de grond te krijgen, heeft het beursbestuur een handelsbedrijf een vergoeding aangeboden voor ieder contract dat het koopt of verkoopt.

De handelaar heeft zich in ruil daarvoor bereid getoond om zich te verplichten tot het stellen van zeer scherpe prijzen. Hoe groot de aageboden vergoeding is, wil woordvoerder H. H. van Drooge van de Rotterdam Energy Futures Exchange (Roefex) niet zeggen. Hij kan niet zeggen welk bedrijf het aanbod is gedaan. Volgens Van Drooge is met de betrokken handelaar nog geen overeenkomst getekend.

Op de vraag of een dergelijke overeenkomst verboden is, wil directeur-secretaris mr. E. E. Canneman van de Stichting Toezicht Effectenverkeer slechts zeggen: 'Zoiets is niet erg gebruikelijk. Maar wij willen eerst opheldering, we willen uitgebreid geinformeerd worden. Op wat daaruit komt willen we niet vooruitlopen.' Op olietermijnmarkten handelt men niet in olie, maar in termijncontracten. Dat zijn overeenkomsten om op een bepaalde datum een hoeveelheid olie of olieprodukten te leveren danwel af te nemen, tegen een van te voren vastgestelde prijs. De Rotterdamse beurs kampte sinds de handel in oktober begon niet alleen met een zeer flauwe omzet, maar ook met een bestuurscrisis.

Een collega-handelaar van Optima op de Rotterdamse beurs, J. Gaunt van het bedrijf Muirpace, toont zich verbijsterd over de afspraak. 'Ik vind het nog steeds moeilijk te geloven dat dit waar is', zegt hij, verder ieder commentaar weigerend.

Maar een handelaar van Amsterdam Options Traders (AOT), dat van plan is binnenkort op bescheiden schaal op de Rotterdamse beurs te gaan handelen, is niet geschokt door de overeenkomst. 'Je kunt wel zeggen:het is concurrentievervalsing, maar je kunt ook zeggen: het is tenminste een poging de markt van de grond te krijgen, ze zijn goed bezig.'