Occhetto wil snelle verandering PCI na stembusverlies

ROME, 11 mei - Geschrokken van het nieuwe stemmenverlies heeft de Italiaanse communistische partijleider Achille Occhetto gezegd dat het proces van verandering, dat uiteindelijk tot de oprichting van een nieuwe partij moet leiden, moet worden versneld. 'Wij kunnen niet vlees noch vis blijven, ' zei Occhetto gisteren op een bijeenkomst van het partijbestuur. 'Wij kunnen niet beginnen aan een andere verkiezingscampagne zonder dat we duidelijk en tijdig hebben besloten wie we zijn en wat we willen'.

Op het congres in maart besloot de Italiaanse communistische partij (PCI) met het verleden te breken. Op het congres later in het jaar zou een nieuwe partij moeten worden opgericht met een andere naam. Volgens een meerderheid binnen de PCI heeft de partij bij de lokale, provincionale en regionale verkiezingen van zondag en maandag stemmen verloren omdat de veranderingen niet snel genoeg gaan en het nu onduidelijk is waar de partij voor staat. Een minderheid van ongeveer dertig procent binnen de partijleiding vindt dat Occhetto een verkeerde weg heeft ingeslagen. Het verzet van het Fronte del No is door het teleurstellende verkiezingsresultaat toegenomen.

In een eerste poging meer duidelijkheid te scheppen, heeft Occhetto gezegd dat de PCI niet meer zal deelnemen in de USL's, de plaatselijke gezondheidsraden. Deze raden, die een dominante rol spelen binnen de nationale gezondheidszorg, zijn een speelbal geworden van de politieke partijen. Deze hebben ieder een evenredig deel van de macht geeist, waardoor het politieke gebeuren belangrijker was dan kwaliteiten als manager of als arts. De politisering van de USL's is een hoofdoorzaak van het slechte functioneren van de gezondheidszorg. Occhetto presenteerde zijn besluit als symbool van de nieuwe koers van zijn partij. Maar bij gebrek aan heldere ideeen wordt voor de nieuwe koers nog steeds het nondescripte woord 'la causa' gebruikt: de zaak, het ding. De nederlaag van afgelopen weekeinde is hard aangekomen. De partij kreeg 24 procent van de stemmen. Afhankelijk van het referentiepunt is dat een achteruitgang van 3 x 4,6 procent. Vooral het stemmenverlies in de regio Emilia-Robagna doet pijn. Dit is een traditioneel bolwerk van de PCI, waar zij gewoonlijk ongeveer de helft van de stemmen kreeg. Dit zou het centrum van de vernieuwing moeten zijn, maar juist in Emilia-Robagna verloor de PCI vijf procent.

Een enkeling maakte nog wrange grapjes dat het verlies wel meeviel, vergeleken met de uitslag van komende verkiezingen. Maar uit stembusanalyses blijkt dat de PCI bij jongeren nauwelijks meer aanslaat.

    • Marc Leijendekker