Nederland mogelijk al jarenlang spil in cocainehandel uit Colombia

HAARLEM, 11 mei - Justitie in Haarlem houdt er ernstig rekening mee dat een uit Nederlanders en Colombianen bestaande organisatie de afgelopen jaren vanuit Nederland vele duizenden kilo's uit Medellin afkomstige cocaine heeft gesmokkeld naar Zwitserland, Zweden en Israel.

Dit is gebleken uit het onderzoek dat volgde op de onderschepping op 28 februari van 115 tweehonderd-litervaten vruchtensap in een loods in IJmuiden waarin tussen bevroren vruchtensap 2.658 kilo cocaine bleek te zitten. Het is de grootste vangst cocaine die ooit in Europa is gedaan. Vast staat inmiddels dat een koelbedrijf in Heerhugowaard in opdracht van dezelfde verdachten die in IJmuiden zijn aangehouden de afgelopen twee jaar ten minste twee partijen van in totaal 557 vaten heeft opgeslagen.

De vaten 'juice maracuga' werden vanuit de Colombiaanse haven Buenaventura naar de haven in Amsterdam getransporteerd. Een vervoerbedrijf uit Amsterdam distribueerde de lading naar opslagplaatsen in Heemskerk, Rotterdam, IJmuiden en Sint-Maartensdijk van waaruit vervoer naar het buitenland werd geregeld.

De vaten vruchtensap werden vanuit Cali in Colombia geimporteerd door een twee jaar geleden in Amsterdam opgezet bedrijf van twee Antillianen dat zich richtte op de import en export van levensmiddelen en tropisch fruit. Directeur van dit bedrijf, dat een half jaar geleden werd verplaatst naar Woerden, is een 49-jarige in Curacao geboren inwoner van Zandvoort die zich een week na de vondst in IJmuiden meldde bij de politie in Haarlem.

Een van de in IJmuiden aangehouden verdachten, een 39-jarige in Paramaribo geboren man die in Nederland logistieke zaken voor de drugsmokkelaars regelde, ontving volgens de criminele inlichtingendienst van de politie in Haarlem direct opdrachten van Pablo Escobar. Escobar is de belangrijkste baas van het beruchte drugskartel van Medellin. De Centrale Recherche Informatiedienst schat het via drugshandel verkregen vermogen van Escobar op drie miljard gulden.

De man uit Paramaribo en zijn 46-jarige vriendin uit Haarlem onderhielden voornamelijk telefonisch contacten met Colombianen, van wie sommigen in Amsterdam woonden. In januari van dit jaar is de man uit Paramaribo met zijn vriendin op Aruba geweest, waar met Colombianen afspraken zijn gemaakt over de zending van 2.658 kilo die op 26 februari in twee containers met het schip MS Bo Johnson in Amsterdam is aangevoerd.

Pag.3: Vervolg

    • Marcel Haenen