Klassieke Edisons voor opnamen van Sjostakowitsj

AMSTERDAM, 11 mei - De Edisons voor klassieke grammofoonplaten die in 1989 werden uitgebracht zijn in drie categorieen toegekend aan opnamen van muziek van Sjostakowitsj. Net als vorige jaren werd een Sjostakowitsj-opname van het Leningrads Philharmonisch Orkest in de categorie bijzondere uitgaven van historisch/documentaire aard bekroond: de Achtste symfonie, uitgevoerd onder leiding van Jevgeni Mavrinski. De Russische pianist Jevgeni Kissin kreeg een onderscheiding voor zijn vertolking van het Eerste pianoconcert en in de categorie instrumentale solorecitals ging een Edison naar de pianist Boris Berman voor de Tweede pianosonate.

In de categorie symfonische muziek werd een opname bekroond van de Negende symfonie van Bruckner door de Wiener Philharmoniker onder Carlo Maria Giulini. Andere Edisons gingen naar Frans Bruggen en het Orkest van de Achttiende eeuw voor de Tweede symfonie van Beethoven en de Symfonie nr. 39 van Mozart, Thomas Hampson voor een plaat met liederen op teksten uit Des Knaben Wunderhorn, dirigent Simon Rattle voor Gershwins Porgy and Bess, violiste Kuyng Wha Cung en pianist Krystian Zimerman voor vioolsonates van Strauss en Respighi, Philip Pickett en zijn New London Consort voor muziek uit Carmina Burana en het Kammerchor Stuttgart voor de Sinfoniae sacrae van Schutz. Verder waren er Edisons voor een plaat met muziek van de Russiche componiste Sofia Goebajdoelina en voor de selectie l'Art de Maria Callas. De jury bestond uit Rob Edwards, Cornelis van Zwol, Hans Heg, Eddie Vetter en Kasper Jansen.