Israel-plan PvdA op Internationale

TEL AVIV, 11 mei.- Het deze week door de PvdA uitgebrachte plan om Israeliers en Palestijnen, met inbegrip van vertegenwoordigers van de PLO, tot rechtstreekse onderhandelingen aan te zetten, is gunstig ontvangen door Jossi Beilin, een vertrouweling van de socialistische partijleider Shimon Peres. PvdA-fractievoorzitter Woltgens noemde die reactie gisteravond in Tel-Aviv 'bemoedigend'.

Het PvdA-plan werd opgesteld na intensieve consultaties met de Mashov-groep in de Arbeiderspartij en de PLO. Woltgens en zijn fractiegenoot Melkert zijn na gesprekken in Israel met een groot aantal figuren in de Arbeiderspartij tot de conclusie gekomen dat het PvdA-plan ook buiten de Mashov-groep in de Arbeiderspartij op steun kan rekenen. Het PvdA-plan zal tijdens het eind mei voor de eerste maal in Kairo te houden congres van de Socialistische Internationale als informatief document ter discussie worden gesteld. Woltgens zei in Tel Aviv dat de Nederlandse oud-minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel een persoonlijkheid van gezag is die Israeliers en Palestijnen bij elkaar zou kunnen brengen. Van der Stoel is voorzitter van de commissie die het PvdA-rapport 'Israel en de Palestijnen' opstelde.

De PvdA-delegatie heeft in gesprekken met de socialistische partijleiders Peres en Rabin de indruk gekregen dat de Arbeiderspartij in de oppositie zal gaan en Likud een rechtse regering zal vormen. In een gesprek met Woltgens zei Likud-leider Shamir deze week dat 'wie vriendschapsbanden met Israels vijand de PLO onderhoudt geen vriend van Israel kan zijn'. De PvdA-delegatie in Israel vreest dat deze houding de officiele lijn van een rechtse regering in het land zou worden. Het Kamerlid Melkert voorziet in dat geval versterking van Israels isolement, in het bijzonder in Europa.