Intelligente WC is stralend middelpunt op Japanse beurs

TOKIO, 11 mei - Voor een bad is het wel heel ruim bemeten. Voor een zwembad is het aan de krappe kant. Het heet Swim Spa en komt uit Amerika. Dit jaar is het voor het eerst te zien op de Tokio Good Living Show, een jaarbeurs voor huis en interieur.

Het geheim van de Swim Spa is de stroming, waardoor je in dit kleine badje op de plaats tegen de stroom in kunt zwemmen.

De Swim Spa trekt veel belangstelling, maar er is er nog geen een verkocht. De vertegenwoordiger geeft toe eigenlijk niet te weten op welke doelgroep hij zich moet richten. 'We staan hier om dat uit te vinden. Mercedes Benz verkoopt ook goed in Japan, dus er is een markt voor buitenissige produkten.' De importeur heeft zich blijkbaar niet gerealiseerd dat voor zijn produkt niet alleen geld nodig is, maar ook ruimte. En dat is het meest schaarse goed in Japan. Daar heeft de importeur van de ton-sauna ('Leuk voor in de tuin!') ook geen rekening mee gehouden, evenmin als de Finnen en de Canadezen die aanbieden het tweede huis vam vermogende Japanners in blokhut-stijl te bouwen.

De Japanse exposanten bewijzen dat het heel goed mogelijk is om buitenissige, prijzige produkten te bedenken die geen ruimte vergen. Alle toegevoegde waarde die je in een keuken, badkamer of toilet kunt stoppen is hier te zien. De WC-pot die niet meer biedt dan een verwarmingselementje in de bril is al ouderwets. Een modern toilet heeft een ingebouwde bidetstraal en een fohn om de billen weer droog te blazen. Uiteraard is de temperatuur, de richting en de sterkte van de waterstraal en de fohn instelbaar op een paneeltje naast de pot.

Toch steekt dit vrij futuristische geval nog magertjes af bij het 'intelligente toilet'. Hier gaat het niet alleen om de pot, maar om het kleinste kamertje in zijn geheel. Sensoren activeren, zodra menselijke aanwezigheid wordt geconstateerd, de verwarming dan wel de airconditioner en een afzuigkap. Telefoneren vanuit het toilet is mogelijk. Ook is er een aansluiting op de telecom, zodat slecht getimed bezoek vanuit de WC kan worden toegesproken. Maar wat dit toilet echt intelligent maakt is de gezondheidscontrole waar het toe in staat is. Het kan bliksemsnel van elk plasje het suiker- en eiwitgehalte meten. Voor de volledigheid zit er ook nog een meter voor bloeddruk en hartslag in het kastje naast de telecomtelefoon. Al deze gegevens zijn uiteraard afleesbaar op een schermpje, maar kunnen ook op een persoonlijke identiteitskaart worden ingevoerd. Zo is een gezondheidsoverzicht over een langere termijn mogelijk. Waar de fabrikant nog aan werkt is een manier om deze gegevens per telefooon naar de computer van de dokter te sturen. Ook badkamers en keukens worden volgestouwd met hi-tech. De afstandsbediening scoort hierbij hoog. Alle keukenkastjes schieten dicht met een druk op de knop. Het bad loopt vol op de gewenste temperatuur. Afstandsbediening voor de airco, de verwarming, de luxaflex, de stereo en de TV was er al. Het kritieke punt waarop het zoeken naar de goede afstandsbediening meer tijd kost dan zelf de keukenkastjes dicht te schuiven komt in zicht. Veel afstandsbediening wordt geadverteerd als 'handig voor bejaarden die slecht ter been zijn'.

In Japan, met de hoogste gemiddelde levensverwachting ter wereld, is vergrijzing een probleem waar het land sneller mee te kampen zal krijgen dan andere landen. Op de Good Living Show vertaalt zich dat in supersmalle liftjes voor in gewone huizen, speciale bedden en baden. De tafel met ingebouwde kookplaat maakt gescharrel tussen het fornuis en de keukentafel overbodig. Ook een uitgekiend beveiligingssysteem heeft bejaarden op het oog. Het waarschuwt in geval van gaslekken, waterschade, inbrekers en brand. Een andere doelgroep is de uithuizige stadsmens. Via zijn pocket-pieper wordt hij op de hoogte gehouden van de rampen die zich in zijn huis afspelen. Voor de romantische stadsmens die zo nu en dan de behoefte heeft aan een blik op maan en sterren is er het 'desk-planetarium'. Deze globe vol gaatjes met een projector eronder levert dezelfde sterrenconstellatie als buiten, of desgewenst de constellatie op een andere datum. De vertegenwoordiger onderstreept dat het apparaat ook educatieve doelen kan dienen.

Deze Good Living Show, die jaarlijks wordt gehouden in het begin van mei wanneer Japanners drie nationale feestdagen genieten, trekt veel belangstelling. Niet omdat hij zo bizar is, maar omdat Japanners die een eigen huis bezitten eens in de dertig jaar hun huis tot de grond toe afbreken om er iets totaal nieuws en moderns voor in de plaats te zetten. Van een afkeer van technologie is niets te bespeuren. Een nuchtere overweging van de noodzaak van alle snufjes wordt niet gemaakt. En geld speelt geen rol.

    • Elbrich Fennema