Hockeyteam via 5-0 zege naar WK-finale

SYDNEY, 11 mei - In hun 350 minuten speeltijd voor vandaag bij het WK hadden de Engelse hockeysters uitstekend verdedigd en niet een tegendoelpunt hoeven te incasseren. Tegen Nederland in de halve finale was keepster Jo Thompson vanmorgen echter al na vijftien minuten drie keer gepasseerd. De Engelse bondscoach Sue Slocombe noemde dat na afloop in Sydney 'de grootste klap uit mijn carriere'.

Oranje won uiteindelijk met 5-0 en speelt zondag de eindstrijd van het wereldkampioenschap tegen thuisland Australie.

Zondag zal blijken of de hockeysters dezelfde kant opgaan als hun mannelijke collega's, die dit jaar in Pakistan wereldkampioen werden. Het zou dan voor de tweede keer in de geschiedenis zijn dat een land op beide fronten de toon aangeeft. In 1972 werden de Nederlandse vrouwen toen in Barcelona wereldkampioen; een jaar later volgden de mannen in Amstelveen.

Variant

De basis voor de winst op Engeland werd al de avond voor de wedstrijd in het hotel van de spelers gelegd. Tijdens het bekijken van de videobeelden van de Britse cornerverdediging kwam Oranje tot het besluit om bij de eerste korte-hoekslag, die de ploeg zou krijgen, een variant te gebruiken. Dat bleek een goede keuze. Twee tellen voordat de klok vijf minuten speeltijd aangaf knalde Wietske de Ruiter, die om die reden boven Carole Thate in de basisploeg was verkozen, de bal achter keepster Thompson. Het was de tweede keer bij dit WK dat deze strafcorner werd geprobeerd. Tegen Zuid-Korea sloeg De Ruiter nog mis.

Na de zeer belangrijke 1-0 zette Oranje het aangeslagen Engeland snel op nog grotere achterstand. Mieketine Wouters sloeg in de elfde minuut raak en een inzet van dezelfde speelster verdween na vijftien minuten via een Engelse stick in het doel. Nederland nam daarna gas terug, liet de tegenstander zonder succes oefenen op zijn strafcorner en scoorde in de 49ste en 66ste minuut, via een rechtstreekse corner van Lejeune en een hoge push van Thate, 4-0 en, de eindstand, 5-0. 'Ik had', zei een uitgelaten bondscoach Roelant Oltmans, 'niet verwacht dat mijn ploeg tot dit in staat was. Zo geconcentreerd, op zo'n hoog niveau en de manier waarop bepaalde taken tot in de perfectie werden uitgevoerd.' Evenals de Nederlandse mannen in Lahore zal het Oranje-vrouwenteam in Sydney het organiserende land in de eindstrijd ontmoeten. Australie versloeg in de halve finale Zuid-Korea na verlenging met 2-1. Het was een replay van de Olympische finale van Seoul. Het duel tussen de rivalen was uitermate boeiend. Australie kan in Sydney niet scoren uit strafcorners en strafballen. Daarom is het eigenlijk zeer opmerkelijk dat Australie zondag om het goud speelt. De Aussies scoorden tijdens dit WK echter al negen keer uit een veldsituaties en dat maakt het team uitermate gevaarlijk. Alle Australiers vreesden vandaag tegen Korea al dat het op een strafballenserie, maar Jacquie Pereira voorkwam welgeteld 5.14 minuten voor het einde van de tweede verlenging dat de thuisploeg een zenuwenslag zou moeten gaan leveren van de zeven-meterstip.

Favorietenrol

Oltmans schoof aan het einde van de dag graag de rol van favoriet in de schoenen van Australie. 'Het is', was hij vol complimenten over de toekomstige tegenstander, 'een uitstekende ploeg. De wedstrijd tegen Korea was van een zeer hoog niveau. We hebben zondag alleen een echte kans als we genoeg strafcorners krijgen.'

De Australische ploeg heeft wel te maken met de druk die het in eigen land spelen met zich meebrengt. 'Die druk', sprak coach Brian Glencross vandaag, 'is er vanaf de eerste dag geweest en zal er zondag ook nog zijn. Maar tot nu toe konden mijn speelsters daar goed mee overweg.'

Aanvoerster Sharon Buchanan sprak echter de vrees uit dat Nederland overmorgen fitter aan de start zal verschijnen, omdat het team niet zoveel kracht nodig had om Engeland te verslaan.

West-Duitsland is voor het eerst in de WK-geschiedenis uit de top van het vrouwenhockey weggevallen. Het verloor vanmorgen met 2-1 van Spanje en kan nu niet hoger meer eindigen dan de zevende plaats. Dat betekent dat de Westduitse ploeg zich voor het volgende WK, over vier jaar in Ierland, moeten plaatsen. Dat hoeft echter geen drama te zijn. De Nederlandse mannenploeg werd bij het WK van '86 zevende, moest derhalve op het B-WK verschijnen, maar werd een zeven maanden later wel wereldkampioen. Duitsland zal volgend jaar echter niet aan het toernooi om de Champions Trophy in Barcelona mogen meedoen. China neemt daar als nieuweling wel deel. De Aziatische ploeg heeft zich in Sydney namelijk bij de eerste zes geplaatst.

    • Hans Klippus