Het woord: Het ennersee

Heeft ze het echt gezegd? Heeft ze echt het gezegd? Ze heeft het echt gezegd. Ze heeft echt het gezegd.

Het stond in het Elle. Het Elle interviewde Annie M. G. Schmidt, en deze oud-documentaliste van De Parool, die duizenden malen iets uit de Nieuwe Rot moet hebben geknipt sprak tot het Elle: 'Voor het NRC ga ik nu stukjes schrijven over m'n christelijke jeugd in Zeeland.' Daar schrik ik van. Als in hetzelfde Elle Paul Anthierens van het Belgische blad Het Zwijger schrijft: 'Het NRC Handelsblad bijvoorbeeld kan in mijn ogen geen goed woord schrijven', dan schrik ik daar niet van. Wel van de inhoud, maar niet van dat het.

Twintig jaar geleden werd achter De Nieuwe Rotterdamse Courant Het Algemeen Handelsblad geplakt. Bij samenstellingen weegt het laatste lid het zwaarst. Maar we hebben niet te maken met een NRC Hanmdelsblad dat zich onderscheidt van andere Handelsbladen.

Altijd heb ik beweerd dat in taalzaken de meerderheid het voor het zeggen heeft. Het zegt het. Helaas.

Het het in het NRC is een schaduw van het Handelsblad, zoals museum en bad hun schaduwen werpen voor Het Van Gogh en Het De Miranda.