Fout in zaak asielzoekers opgehelderd

DEN HAAG, 11 mei - Justitie heeft bij het in beroep gaan tegen het toekennen van schadevergoeding aan op Schiphol vastgehouden asielzoekers, verzuimd om direkt zijn bezwaren tegen de uitspraak in te dienen. Daarmee zou het beroep niet ontvankelijk worden verklaard, waarop Justitie het heeft ingetrokken.

Dit zegt landsadvocaat mr. W. de Vries. Raadkamerprocedures namens de Staat worden gevoerd door het openbaar ministerie en niet door de landsadvocaat.

Het ministerie van justitie gaf vorige week toe dat bij het hoger beroep, dat door staatssecretaris Kosto aan de Tweede Kamer was aangekondigd, 'iets was misgegaan', maar kon nog niet zeggen wat. Justitie zal pas uitleg verschaffen in een antwoord op inmiddels gestelde vragen van de Kamerleden Van Es (Groen links) en Wiebenga (VVD). Het hoger beroep betrof een rechterlijke uitspraak eind vorig jaar dat opsluiting van asielzoekers in de wachtruimte van Schiphol en een nabij gelegen kazerne, zoals gebeurt als het officiele opvangcentrum vol is, onrechtmatig is. De rechtbank kende twee asielzoekers een schadevergoeding van 50 gulden per dag toe.

Er zijn naar schatting al 5.000 vluchtelingen op vergelijkbare wijze als deze twee asielzoekers vastgehouden. Kosto antwoordde in februari op Kamervragen dat hij in hoger beroep zou gaan. Maar vorige week bleek dat Justitie dat beroep ineens had ingetrokken. Justitie erkent dat 'er nu twee zaken zijn verloren' maar zal bij de eerstvolgende vergelijkbare uitspraak opnieuw in beroep gaan.