Eis acht maanden wegens verkoop van giftig veevoer

BREDA, 11 mei - Tegen twee medewerkers van de inmiddels failliete handelaar in grondstoffen voor veevoer De Bruyn BV is gisteren voor de rechtbank in Breda acht maanden gevangenisstraf geeist wegens de verkoop van met lood vergiftigd rijstevoerschroot. Nadat de grondstof vorig jaar augustus werd verwerkt in veevoer werden koeien in Noord-Nederland en Engeland ernstig ziek. Tientallen dieren overleden.

De 68-jarige C. de B. en de 49-jarige procuratiehouder P. T. ontkenden gisteren dat zij hebben geweten dat zij een voor de gezondheid schadelijke partij aanboden. De officier van justitie vond dat zij verwijtbaar onverantwoordelijk hebben gehandeld.

De bewuste partij kwam in augustus 1989 per vrachtschip in Antwerpen aan. De lading die onderweg deels verontreinigd was geraakt met zinkerts werd door de eigenaar van de grondstof, de Duitse firma Topfer, overgedaan aan De Bruyn, met toebetaling.

Topfer heeft er daarna herhaaldelijk bij De Bruyn op aangedrongen de partij te vernietigen, echter zonder te vertellen dat de grondstof lood bevatte. De Bruyn heeft dat niet gedaan. Uitspraak op 23 mei. Over de financiele afhandeling van de zaak lopen nog civiele procedures.