DAF daalt op rustige Amsterdamse beurs

ROTTERDAM, 11 mei - Tokio steeg 1,7 procent in reactie op de zwakke dollar. Wall street en Amsterdam kwamen nauwelijks van hun plaats, DAF daalde op het Damrak zes dubbeltjes.

AMSTERDAM - Het was vanmorgen erg rustig op de Amsterdamse effectenbeurs. De CBS-stemmingsindex noteerde tegen het middaguur 116,40, hetzelfde als het slot van gisteren. De obligaties waren fractioneel hoger geopend, maar daarna nauwelijks verhandeld.

Van de meest actieve fondsen waren er vijf die een verandering van rond een procent wisten te boeken. Unilever won fl.1,30 na de bekendmaking van de winststijging met 2,5 procent in het eerste kwartaal.

Een uitschieter in negatieve zin was DAF. Het vrachtwagenfonds verloor zes dubbeltjes op fl.28,40. Het concern is er na het bericht over het te verwachten verlies in het eerste halfjaar nog niet in geslaagd het vertrouwen van de beleggers te herwinnen.

Philips ging de afgelopen dagen met DAF mee naar beneden. Het fonds opende vanmorgen twee kwartjes lager op fl.30,50, maar wist zich te herstellen tot fl.31. KLM won drie dubbeltjes op fl.32,40 en Koninklijke Olie verloor er twee op fl.139,60. Pakhoed veroverde fl.1,80 op fl.187 en Stork steeg vier dubbeltjes tot fl.54,90. Buhrmann-Tetteroide noteerde gisteren zonder het dividend van fl.2,90. Dat zou het fonds bij een stabiele koers op fl.63,10 hebben gebracht. Buhrmann deed echter fl.64,20, wat per saldo een stijging van fl.1,10 betekende.

Even na het middaguur was Unilever verder aangetrokken tot fl.143,50. DAF had zich hersteld tot fl.31,40 en Philips kon een winst van 40 cent boeken op fl.31,40. Buhrmann steeg verder tot fl.64,70. De lokale markt was overwegend hoger. Een grote uitzondering was CKK die een vrije val maakte van fl.265 naar fl.240. Hollandia Kloos zag haar ambitieuze plannen voor een congrescentrum midden in de Maas bij Rotterdam beloond met een koersstijging van fl.15 tot fl.515. Ahrend won fl.4 op fl.259 en Batenburg veroverde fl.2,10 op fl.101. Van Berkel werd tot maandag uit de handel genomen in verband met een nog te verwachten bericht. Vervolgens maakte de onderneming een fors toegenomen verlies bekend. Blydenstein-Willink noteerde ex-dividend; het fonds daalde van fl.33,20 tot fl. 32,40. Kas-Associatie pakte zes dubbeltjes op fl.47,50 en Koppelpoort ontmoette fl.4 hoger op fl.314 nog geen aanbod. Vereenigde Glas won fl.6 op fl.349. Content won (ex-dividend van fl.1,25) per saldo zes dubbeltjes op fl.25,30. Smit Internationale moest fl.1 laten liggen op fl.70 en Staal Bankiers verloor vier dubbeltjes op fl.24,20. Union ging fl.1 achteruit naar fl.42,50. De parallelmarkt volgde het rustige patroon van de hoofdfondsen. LCI won zes dubbeltjes op fl.16,40 en Van Melle pakte fl.3 op fl.286. Pie Medical mocht zes dubbeltjes vooruit naar fl.14,80.

NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren licht gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig aandelen ging met 5,64 punten omhoog tot 2.738,52. Er werden 159 miljoen aandelen verhandeld, waarbij 841 fondsen hoger sloten en 610 fondsen lager. Woensdag bedroeg de omzet 154 miljoen.

Het ging er op de beursvloer zeer voorzichtig aan toe. Afgewacht werd hoe de gisteren gehouden veiling van dertigjarige Amerikaanse staatsobligaties door de markt werd ontvangen. Het ging om een bedrag van tien miljard dollar. Over het resultaat van de twee vorige dagen, toen driejarig en tienjarig overheidspapier werd verkocht, was de handel in ieder geval tevreden.

De aandelenkoersen stegen onder invloed van het nieuws dat de veiling van de dertigjarige staatsobligaties ook goed verliep. Volgens deskundigen werden de stukken voor gemiddeld 8,84 procent verkocht terwijl de rente enige tijd terug nog iets boven de neegen procent stond. De deelneming van Japanse beleggers wordt geraamd op 25 procent, hetgeen volgens handelaren niet slecht is. Handelaren houden op grond van het lagere obligatierendement rekening met een rentedaling in de VS en verkochten daarom dollars. De munt ging gisteren in New York de markt uit op fl.1,8310 tegen fl.1,8410 op woensdag. In Amsterdam werd gisteren gesloten op fl.1,8460 terwijl de munt vanmorgen verder daalde tot fl.1,8385.

TOKIO - De koers van de dollar daalde in Tokio 2,6 yen en sloot op 154,15 yen per dollar. De opwaardering van de yen werd ingegeven door inmiddels ontkende berichten dat de Chinese leider Deng Xiaoping zou zijn overleden. Het wegvallen van Deng zou kunnen leiden tot een liberalisering van de Chinese economie met alle kansen voor het Japanse bedrijfsleven als gevolg. Tegelijkertijd houden handelaren rekening met een lagere dollarrente. De aandelen reageerden met een stijging. Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag met 531,88 yen (1,72 procent) gestegen tot 31.512,14. Er werden naar schatting 600 miljoen aandelen verhandeld. Het effectief rendement op de toonaangevende tienjarige Japanse staatsobligatie daalde van 7,275 procent gisteren tot 7,08 procent vandaag. Het goud daalde een paar dollar, volgens handelaren in verband met Japanse verkopen en berichten dat de Sovjet-Unie goud gaat verkopen om haar tekorten te dekken. Het goud opende vanmorgen in Zurich op 367,50 dollar per ounce (31,1 gram), vier dollar lager dan het slot van gisteren.