Akkoord KNVB en Oranje over premiestelsel voor WK

ZEIST/GOUDA, 11 mei - De Oranjeraad en de KNVB hebben een akkoord bereikt over de premies voor het wereldkampioenschap voetbal. Als het Nederlands elftal de wereldtitel verovert ontvangen de internationals 120.000 gulden. Het voorstel van Ruud Gullit om desnoods de premies van de 'drie van Milaan' te verdelen over de resterende selectie van negentien spelers, is niet aan de orde geweest. De herstellende stervoetballer heeft tijdens de gedenkwaardige bijeenkomst in het Hilton-hotel een enige tijd geleden een gebaar willen maken om uit de impasse te komen, maar daar wordt om verschillende redenen, zoals fiscale, geen gehoor aan gegeven.

Karel Jansen, de woordvoerder van de Oranjeraad: 'Gullit heeft deze geste willen maken om van het gezeur af te zijn. Het heeft voor ons geen enkele rol gespeeld. Hij greep toen elke strohalm aan om een oplossing te vinden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er onderscheid wordt gemaakt in de beloning van de topspelers. Gullit, Van Basten en Rijkaard krijgen evenveel als de overige spelers. Wat ze met het geld doen, is uiteraard hun zaak. Maar ik denk niet dat het nog van toepassing zal zijn.'

Er was het bestuur van de voetbalbond veel aan gelegen voor het begin van de voorbereiding van het Nederlands elftal de laatste problemen uit de weg te ruimen. De selectie verzamelt zich maandag in Zeist voor het eerste trainingskamp. Aanvankelijk gaapte er een groot gat tussen de eisen van de spelers en het bedrag dat de KNVB per ronde beschikbaar wilde stellen. Gisteravond werd bekend dat de bond akkoord gaat met het door de Oranjeraad verlangde premiestelsel. De drie poulewedstrijden leveren dertigduizend gulden op, de achtste finale vijftienduizend alsmede de kwartfinale. Als vervolgens de wereldtitel wordt behaald keert de bond een bonus uit van een halve ton, de tweede plaats is goed voor veertig mille. De twee oefeninterlands tegen Oostenrijk en Joegoslavie zijn ieder ook nog goed voor vijfduizend gulden.

Los van deze bedragen krijgen de internationals straks minimaal dertigduizend gulden uit de sponsorpot. Het gevolg is dat er in Italie in totaal anderhalve ton kan worden verdiend. In een eerder opgenomen tv-interview voor RTL Veronique uitte Ruud Gullit zijn ongenoegen over de opstelling van de KNVB. 'Nederland krijgt het laagste honorarium, maar is een van de rijkste landen ter wereld', aldus de sterspeler van Milan. Het is elke keer hetzelfde. Voor het EK vroeg het toenmalige sectiebestuurslid Klaas Nuninga ons of we niet voor de eer wilden spelen. We konden wel per dag wat consumptiebonnen krijgen. Je kunt er om lachen, maar het is echt waar. Wij stellen ons op het standpunt dat als de bond voor het WK een sponsor van vijf miljoen binnenhaalt er ook een goed salaris voor de spelers af moet kunnen.' Ruud Gullit zal de komende week zijn contract bij AC Milan met drie jaar verlengen. Een half jaar geleden was er al sprake van dat Gullit bij Milan zou blijven. De ontwikkelingen rond zijn knieblessure werden toen eerst afgewacht. Nu Gullit inmiddels genezen is verklaard en weer met AC Milan heeft meegespeeld kan de verlenging van de verbintenis (tot 1 juni 1993) worden geeffectueerd.