Philips zakt naar nieuw dieptepunt

ROTTERDAM, 10 mei - De aandelenmarkten lijken inmiddels verzadigd met nieuws uit het bedrijfsleven. De effectenbeurzen keken vandaag vooral naar valuta- en rente-ontwikkelingen. Dat leidde nergens tot spectaculaire koerssprongen.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs opende vanochtend in een prijshoudende stemming. In het algemeen was de animo om zaken te doen niet erg groot, al waren er wel enkele uitzonderingen. In negatieve zin sprong opnieuw Philips eruit en in positieve zin lieten Pakhoed, Aegon en in mindere mate Fokker zich zien. De obligatiemarkt was goed prijshoudend tot iets hoger.

Philips raakte verder in de put. Het zeer is er nog niet uit en het aanbod kon opnieuw pas tegen lagere prijzen worden opgenomen. Dit berokkende het elektronicafonds een verlies van fl.1,20 op fl.30,70, het laagste peil sinds de jobstijding van vorige week. De andere internationals waren ook lager. Unilever, die morgen met de kwartaalcijfers komt, ging fl.0,60 naar beneden tot fl.142 en Koninklijke Olie brokkelde fl.0,30 af tot fl.139,90. KLM zakte fl. 0,20 tot fl. 33,20. Akzo lag op fl.119,50 prijshoudend in de markt. Van de financiele waarden zette Aegon de opmars voort tot fl.123,90 en dit betekende een avance van fl.1,10. Bij de uitgevers ging Wolters Kluwer fl.1,20 verder vooruit naar fl.53,40. Elsevier ging fl.0,50 naar boven tot fl.85,40. Elsevier zou van haar pakket in Wolters Kluwer af willen, indien de laatste een strategische alliantie met Elsevier zou blijven afwjzen.

In de havensector viel de verdere vooruitgang voor Pakhoed op. Aan het eind van de ochtend was de koers fl.2,30 opgelopen naar fl.186,80. Vliegtuigbouwer Fokker, die vooral op de langere termijn zeer optimistisch is, schoof fl.0,70 vooruit naar fl.48,50. Op de lokale markt was de stemming vriendelijk tot vrij vast. Bols lag fl.3 hoger in de markt op fl.177,50. Uitgever Wegener-Tijl was eveneens fl.3 hoger op fl.205. Medicopharma die een Britse groothandel heeft overgenomen, werd fl.1,50 hoger verhandeld op fl.64,80. Handelmaatschappij Reesink trok fl.1 aan tot fl.75,50 en Crown Van Gelder voegde fl.2,20 aan de koers toe op fl.110,20. Vast lag ook Multihouse met fl.0,40 winst op fl.11. Beter in de markt lagen verder Union, Batenburg, Content, Gouda Vuurvast, Kuhne, Berghuizer en Dico. ACF moest nog fl.0,50 terug naar fl.35,20 en Ahrend moest fl.3 afstaan op fl.255.

TOKIO. Het Nikkei gemiddelde van 225 aandelen won vanochtend 34,65 punten oftewel 0,11 procent en sloot op 30.980,26. De aandelenmarkt werd vooral beinvloed door de iets hogere koers van de yen ten opzichte van de dollart. Die leidde tot winstneming in de high-tech export georienteerde fondsen, aldus handelaren. De omzet in Tokio werd geschat op 730 miljoen aandelen.

NEW YORK. De aandelenhandel op de effectenbeurs van New York stond gisteren evenals op dinsdag onder invloed van de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties. Alleen in het begin van de handel hadden winstnemingen, nadat de aandelenkoersen acht dagen achtereen waren gestegen, de overhand. Het Dow-Jonesgemiddelde van de dertig industriele fondsen sloot af op 2732,88 punten, slechts 0,68 punt lager dan op dinsdag.

Vrijwel de hele dag door stond de Dow Jones in de min. Dat kwam door de daling van de dollarkoers, waardoor de mening postvatte dat de belangstelling voor de te verkopen tienjarige staatsobligaties weleens kon tegenvallen. Tegen het einde van de handel, toen bekend werd dat de stukken tegen gemiddeld 8,88 procent aan de man waren gebracht, hervond de index de weg omhoog. De stijging was net niet voldoende om de Dow op winst te brengen. Er werden woensdag 154 miljoen aandelen omgezet tegen 145 miljoen op de dag ervoor.