Officiele vakbond in DDR verdwijnt, nieuwe opgericht

BONN, 10 mei - De Oostduitse eenheidsvakbond FDGB, die ruim 40 jaar als sociaal-politiek instrument van het commnunistische SED-regime fungeerde, wordt opgeheven. In plaats daarvan zal tot komende herfst, wanneer nieuwe vrije vakbonden worden opgericht, in de DDR een 'sprekersraad' de vakbondszaken doen.

Volgens de voorzitter van de Oostduitse spoorwegvakbond Rothe, die als voorzitter van de sprekersraad zal optreden, is de FDGB 'gediscrediteerd en objectief niet in staat tot belangenbehartiging'.

Rothe's sprekersraad gaat werken aan de juridische voorbereiding van de overdracht van het FDGB-vermogen aan de nieuwe vakbonden.

De regering van de DDR heeft gisteren alle directeuren-generaal van de zogenoemde Kombinate ontslagen. Deze Kombinate, die naar een plan van de topeconoom in het SED-politbureau, Mittag, alle ketens van staatsbedrijven in de belangrijkste produktiesectoren overkoepelden, gaan verdwijnen. De huidige staatsbedrijven in de DDR worden immers geprivatiseerd.