Noodweer veroorzaakt meer angst in Vuelta dan tweebomaanslagen

ROTTERDAM, 10 mei - De Nederlandse wielerploeg PDM die deelneemt aan de Ronde van Spanje is niet onder de indruk van de twee bomexplosies gisteren tijdens de zestiende etappe van Logrono naar Pamplona. De bommen, die waren geplaatst door de Baskische afscheidingsbeweging ETA, veroorzaakten weinig schade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. 'Het meest zijn we geschrokken van het noodweer tijdens de laatste twee kilometer', reageerde ploegleider Piet van der Kruijs. Een enorme slagregen met hagelstenen teisterde het peloton en het water lag 300 meter voor de eindstreep centimeters hoog. De Oostduitser Uwe Raab uit de Nederlandse formatie won de sprint in Pamplona. De renners werden gisteren een half uur opgehouden door een bom die was geexplodeerd op zeventien kilometer van Logrono. De tweede bom, in Rincon del Soto na 70 kilometer, werd door de politie zelf tot ontploffing gebracht.

In 1968 werd de Ronde van Spanje ook al eens getroffen door een bomexplosie. De Spanjaard Pino, ploeggenoot in het Seur-team van klassementsleider Giovannetti, eiste gisteren voor de start veiligheidsgaranties van de organisatie en de politie voor de renners. Van de Kruijs: 'Er is toen besloten niet vol te rijden. Maar het gemiddelde lag uiteindelijk toch boven de dertig.'

Uwe Raab trok zich niets aan van het sinistere decor van de laatste kilometers. Hij sprintte naar zijn tweede ritzege en vijfde overwinning van het seizoen. Pino kwam als gevolg van het noodweer ten val en reed met ruim drie minuten achterstand op de winnaar over de eindstreep. Omdat het ongeluk binnen de laatste kilometer gebeurde, kreeg hij dezelfde tijd als de overige renners.

Niet alleen in Spanje, maar ook in de Verenigde Staten had PDM succes. Gisteren liet Raul Alcala in de Trump Tour zijn tweede dagsucces bijschrijven. Hij won een tijdrit. De Rus Bobrik behield de leiding.

Rolf Jarmann werd gisteren door zijn zege in de eerste rit de nieuwe leider van de Ronde van Romandie.