Japan regelt financien liefst in Nederland

ROTTERDAM, 10 mei - Japanse ondernemingen vestigen hun buitenlandse financiele dochters het liefst in Nederland. Vorig jaar hebben ze zelfs evenveel van zulke firma's in Nederland opgezet als in Japan zelf.

Dat blijkt uit onderzoek onder bedrijven die genoteerd zijn aan de beurzen van Tokio, Osaka en Nagoya. Van het onderzoek waren Japanse banken, effectenhuizen en verzekeringsmaatschappijen uitgesloten.

Volgens de Nikkei Newsletter on Bonds en Money, die het onderzoek uitvoerde, scoorde Nederland ook een jaar geleden het hoogst en is het land vooral in trek wegens zijn 'substantiele belastingvoordelen'.

Bovendien biedt Nederland de financiele firma's 'een goede positie met het oog op 1992'. Takahiro Wado, voorzitter van de Europese divisie van de Japanse onderneming Toray, stelde eerder deze week dat ook het wijdverbreide gebruik van de Engelse taal aan de populariteit van Nederland bijdraagt. In de aanloop naar 1992 zien Japanse bedrijven een goed gestructureerde distributie, financiering en administratie als cruciale functies voor actviteiten in geheel Europa. Nederland wordt volgens Wado gezien als de 'meest voor de hand liggende' plaats voor vestiging van ondersteunende diensten.

De financiele dochterbedrijven die Japanners in Nederland vestigen trekken hier geld aan, steeds meer in de vorm van obligaties en commercial paper ten behoeve van hun moederondernemingen die produktie- en verkoopactiviteiten opzetten op het Euopese continent. Dat spaart kosten aan buitenlandse bemiddelaars uit.

Van de veertig financiele firma's die vorig jaar buiten Japan werden opgezet, vestigde de helft zich in Nederland. In Hongkong streken vorig jaar vijf financiele firma's neer. Het aantal in het buitenland gevestigde firma's steeg daarmee tot 232. In Japan zelf werden vorig jaar eveneens twintig nieuwe firma's opgezet, waarmee hun aantal kwam op 253. In totaal steeg daarmee het aantal firma's in en buiten Japan tot 485. Uit het onderzoek blijkt dat gaandeweg ook middelgrote Japanse ondernemingen financiele dochters oprichten in het buitenland. Tot de ondernemingen die vorig jaar in Nederland dochters opzetten behoren Sony, Mitsubishi Oil, Asahi Breweries, Mitsui Construction, Nippon Meat Peckers, Sumitomo Metal Mining, Kirin Brewery. Veel ondernemingen beginnen hun financiele dochters trouwens te beschouwen als meer dan firma's die geld aantrekken. Sommige, zoals Sony, gebruiken hun dochters als interne banken die de operaties leiden om wisselkoers- en renteverschillen voor overzeese fabrieken te overbruggen.