Honderden gevluchte Koerden terug in Irak

VAN (Zuidoost-Turkije), 10 mei - Van de Koerdische vluchtelingen uit Irak die sinds september 1988 in een kamp bij Mus (Zuidoost-Turkije) verbleven, zijn er deze week 703 teruggekeerd naar hun land van herkomst, waar een 'amnestie' voor hen is afgekondigd. Dit meldt als enige Turkse krant de Gunes op een binnenpagina. Meer zullen de komende dagen volgen, aldus de prefect van de provincie. De vertrekkers zijn voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, 'de mannen blijven'. Er zijn nu nog 6.000 vluchtelingen in het kamp, en circa 26.000 in twee andere. Oppositieleider Erdal Inonu, die op tournee is door Zuidoost-Turkije tijdens welke hij zich intensief met problemen van de inheemse Koerdische bevolking bezighoudt, antwoordde op een desbetreffende vraag, niet te geloven dat er enig verband was tussen deze gebeurtenis en het recente bezoek van de Turkse premier Yildirim Akbulut aan Bagdad. Daar heerst grote wrevel over de Turkse stremming van Eufraat-water. Hij dacht ook niet dat er Turkse pressie was uitgeoefend op de vluchtelingen.

Berichten uit het grote tentenkamp bij Mardin spreken andere taal. De prefect daar zou al wekenlang de bevolking proberen te overtuigen van de wenselijkheid van terugkeer en dit onder andere kracht bijzetten door de stroomtoevoer af te snijden en illegaal binnengekomen goederen, waaronder leermateriaal, in beslag te nemen. Vorige week waren al veertig vluchtelingen uit dit kamp naar Irak teruggegaan. Kort tevoren was in Ankara bekendgemaakt dat een internationaal te financieren project van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties om de hele bevolking van het kamp in een gebied bij Yozgat (Centraal-Turkije) te vestigen, van de baan was, wegens bezwaren van de plaatselijke bevolking. Wat er met het reeds voor dit plan verzamelde geld moet gebeuren is onbekend.

Koerdenleider Masoud Barzani heeft vorige week zijn teleurstelling uitgesproken over het gebrek aan belangstelling van Inonu voor de Koerdische vluchtelingen uit Irak. Tijdens de vergadering van de Socialistische Internationale in Stockholm, die hij als waarnemer bijwoonde, had hij er bij Inonu op aangedrongen meer voor hen op te komen. Volgens de Gunes daarentegen had de leider van de nog gebleven Koerden in Mus, Muhammed Kamil, betuigd dat alleen Turkije zich voor zijn mensen interesseerde en dat het in andere landen bij woorden bleef.

Koerdische guerrilastrijders hebben gisteren bij een treffen bij de grens met Irak zes dorpswachters gedood, aldus het persbureau Anadolu. Bij een ander incident, in de provincie Mus, schoten guerrillastrijders drie Turkse spoorwegwerkers dood.

    • Frans van Hasselt