Genscher wil 'veiligheid' eerst regelen

BONN, 10 mei - De 'externe aspecten' van de Duitse staatkundige eenheid, zoals het lidmaatschap van de NAVO, moeten uiterlijk in november op de conferentie van de 35 staten van de Europese Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking (CVSE) zijn geregeld. Dit zei vanmorgen de Westduitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher in een regeringsverklaring in de Bondsdag.

Genscher corrigeerde daarmee onder druk van bondskanselier Helmut Kohl zijn aanvankelijke bereidheid tot 'ontkoppeling' van het verenigde Duitsland en zijn positie in de veiligheidspolitiek. Dit werd zaterdag voorgesteld door de Sovjet-Unie in het eerste zogenoemde twee-plus-vier-overleg van de beide Duitse staten, Groot-Brittannie, Frankrijk, de VS en de Sovjet-Unie. Genscher had afgelopen weekeinde 'ja' tegen dat voorstel gezegd om de Sovjet-Unie en president Gorbatsjov in de discussie over de Duitse eenwording gezichtsverlies te besparen. Kohl had zo'n ontkoppeling - die de volle Duitse soevereiniteit enkele jaren zou uitstellen - maandag echter als een 'fatale ontwikkeling' afgewezen.

Eind deze week verwachten de regeringen van de DDR en de Bondsrepubliek hun onderhandelingen te kunnen afsluiten over de voorwaarden van de Duitse monetaire unie. Dit is gisteren in Bonn en Oost-Berlijn meegedeeld. Eerst moet echter nog wel een compromis worden bereikt over de hoogte van de Oostduitse pensioenen en de vrijheid voor niet-Oostduitsers om grond te kopen in de DDR. Er lijkt een compromis op komst voor de vrije aankoop van grond in de DDR. De regering van de DDR wilde Oostduitse grond slechts verhuren of verpachten. Die bepaling was Bonn in het verkeerde keelgat geschoten omdat zij buitenlandse investeringen zou bemoeilijken. Het compromis zou luiden dat buitenlandse investeerders in de DDR grond mogen kopen op voorwaarde dat zij er bedrijfsgebouwen neerzetten.