Franse TGV verpulvert eigen record

PARIJS, 11 mei - De Franse snelle trein, de TGV, brak gisteren door de magische grens van 500 kilometer per uur: 510,6 km/u. Hiermee verpulverde de trein haar eigen wereldrecord op de rails van december jl., dat 482,4 km/u bedroeg.

Het nieuwe record werd wederom bereikt op het baanvak bij Vendome, waarop in september a.s. de snelle trein naar Bordeaux gaat rijden. Ook nu waren er een paar speciale ingrepen gedaan, vier in plaats van de 10 treinstellen op gewone trajecten, een iets opgevoerde motor en grotere wielen.

De Westduitsers bereiken met hun Inter-City Express (ICE) een snelheid van 406 km/u. Dit betreft dan een experimentele trein en niet een gewoon treinstel, zoals de Fransen gebruiken. Dit racen op de rails gebeurt overigens niet voor de sport, het is bedoeld om toekomstige klanten te imponeren. Algemeen wordt ervan uit gegaan dat een trein die 500 km/u haalt binnen Europa op de middellange afstand een onverslaanbare concurrent voor het vliegtuig is. Ook buiten Europa wordt de snelle trein als de ideale oplossing gezien voor het intercity-verkeer. Zuid-Korea wil de havenplaats Pusan met Seoul verbinden, een afstand van 500 kilometer. Amerikanen, Japanners en Fransen dingen naar deze order. Verwacht dat de Koreanen na de zomer een beslissing zullen nemen. De TGV, die op dit moment in Frankrijk 300 kilometer op speciale baanvakken rijdt, heeft de beste kansen. Ook in Taiwan, Australie en Canada zijn snelle treintrajecten in studie.