Experiment met vervoer van bejaarden en gehandicapten

ROTTERDAM, 10 mei - Bejaarden en gehandicapten kunnen in Rotterdam-West voor een gering bedrag van deur naar deur worden vervoerd. Dat bespaart hen tijdrovende en vermoeiende ritten met het openbaar vervoer.

Dat is de opzet van een experiment van de Internationale Hulpdiensten Ede (IHD) en de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) dat gisteren in Rotterdam-West van start ging. Bij gebleken succes kan de dienst over enkele maanden worden uitgebreid tot de hele stad.

Volgens IHD-directeur A. Schulte functioneert het systeem naar volle tevredenheid in dertien plaatsen die Rotterdam voorgingen, de meeste in de provincie Overijssel. De projecten moeten na verloop van tijd kostendekkend zijn.

IHD begon ruim zes jaar geleden met hulp aan vakantiegangers in Spanje en Portugal. Schulte kwam daar op het idee om in Nederland iets dergelijks op te zetten. Eerste resultaat was de instelling van een hulpdienst op Schiphol, tweeeneenhalf jaar geleden. Gehandicapte en bejaarde luchtreizigers worden daar van de taxi of het openbaar vervoer begeleid tot in het vliegtuig, op kosten van de luchtvaartmaatschappijen.

De gebruikers van de dienst in Rotterdam schaffen voor 25 gulden een speciale vervoerskaart aan. Daarmee worden zij een jaar lang voor 2,50 gulden per rit vervoerd binnen het betrokken gebied. Een telefoontje naar de taxicentrale is voldoende om vervoer over de gehele route, inclusief hulp bij overstappen, te regelen. Voor de uitvoering van de diensten is IHD aangewezen op de medewerking van professionele personenvervoerders ter plaatse. Deze beschikken over aangepast materiaal. IHD coordineert het vervoer, stemt de routes af en zorgt ervoor dat de taxi's of busjes zo goed mogelijk bezet zijn. Het geautomatiseerde systeem maakt het volgens Schulte mogelijk de diensten uit te breiden tot over de stadsgrenzen.