EG onderzoekt dumping radio's uit Zuid-Korea

ROTTERDAM, 10 mei - De Europese Commissie heeft onderzoek aangekondigd naar dumping van Zuidkoreaanse autoradio's. Aanleiding is een klacht van een groep Europese fabrikanten van autoradio's, waaronder Philips, Blaupunkt en Robert Bosch, die menen dat zij oneerlijke concurrentie ondervinden van goedkope Zuidkoreaanse toestellen.

De export van Zuidkoreaanse autoradio's naar de EG is volgens de Commissie enorm gegroeid: van 1,7 miljoen stuks met een waarde van ruim 140 miljoen gulden in 1985 tot 5,8 miljoen stuks voor bijna 450 miljoen gulden in 1988. In het eerste halfjaar van 1989 waren het er 2,6 miljoen. Over de hele linie waren de prijzen lager dan die in Zuid-Korea zelf werden berekend. Volgens de klagende Europese fabrikanten zouden de prijzen buiten Zuid-Korea gemiddeld meer dan 50 procent lager liggen dan daarbinnen.

Het marktaandeel van de Europese producenten zou door de Zuidkoreaanse dumping zijn geslonken van 44 tot zo'n 33 procent, terwijl de vraag naar autoradio's juist fors steeg. Het gevolg was dat zij hun produktiecapaciteit moesten inkrimpen wat ten koste ging van de werkgelegenheid. Niettemin kwamen de Europese fabrikanten in 1988 in de rode cijfers terecht. Philips weigert desgevraagd cijfers voor zijn eigen activiteiten te geven.

De Zuidkoreaanse producenten, waaronder Samsung, Hyundai Electronics en Daewoo, krijgen dertig dagen de tijd om te reageren. De Europese Commissie kan heffingen leggen op de import van autoradio's als het antwoord niet bevredigend is.