Donald Trump koopt boot en hele scheepswerf in Makkum

MAKKUM, 10 mei - Het nieuws, dat de kleurrijke Amerikaanse onroerend goed- magnaat, Donald Trump, de werf Amels Holland in Makkum heeft overgenomen, is ook al tot het meisje van de dorpsbakker doorgedrongen: 'Het is geen Amels meer, maar Trumf. TRUMF. Dat heeft ook al in Prive en Story gestaan. Amels was bijna failliet. Nu Trumf het gekocht heeft, weet hij zeker dat zijn eigen schip zal worden voltooid.' Vorig jaar zomer bestelde Trump bij Amels een 128 meter lang plezierjacht van ongekende luxe. Er zouden ondermeer een discotheek, een bioscoop, een theater, zwembaden, bubbelbaden en een congreshal aan boord zijn. Het verhaal wil dat Trump nu maar de hele werf - waar 85 mensen werken - heeft opgekocht, omdat Amels in problemen zou zijn geraakt en de bouw van de Trump Princess gevaar zou lopen.

De werf, een grote hal van dertig meter hoog en meer dan 150 meter lang, staat pontificaal in het platte Friese landschap, aan de rand van Makkum. In het aanpalende water liggen skutjes, tjalken en andere platbodems, vijf rijen dik - tot pleziervaartuigen omgebouwde herinneringen aan een zeilende binnenvaart. Binnen in de hal werken blauwe overalls aan het casco van de Trump Princess, het luxe-jacht van de 21ste eeuw. Het ruikt er naar staal. In deze hal is ook de Prins Willim gebouwd, het VOC-replica dat nu Holland Village in Japan opsiert.

In een klein zaaltje op het terrein van Amels hield een van Trumps eigen mensen - Jef Walker, vice-president van het Trump-imperium - vanochtend een persconferentie om de wereld op de hoogte te brengen van Trumps plannen om van de Makkumse werf 'de mooiste jachtenbouwer' van de wereld te maken.

Walker, directeur van Amels Holding, wil meteen aan het begin van de persconferentie alle geruchten in een klap uit de wereld helpen. 'Amels is niet verkocht omdat de werf in financiele moeilijkheden verkeerde. Misschien hadden de vorige eigenaren problemen.'

En: 'Ik wil erg duidelijk zijn. We hebben Amels niet gekocht voor het eigen jacht dat we hier bouwen, maar omdat we hier de mooiste en luxueuste jachten van de wereld willen maken - voor zover dat niet al gebeurt.' Terloops ontkent Walker ook de halsstarrige berichten dat Trump zelf in financiele problemen zou verkeren. 'Als Trump het geld heeft wat hij zegt dat hij heeft - 500.000.000 dollar, dat is een half miljard dollar -, en ik geloof dat hij veel meer heeft, dan zijn er geen problemen. Amels is solide, Trump is nog meer solide, alsjeblieft, denk er niet anders over.' Voor Trump is Amels de eerste investering in Europa. Omzet, winst en de prijs van de overneming worden niet genoemd. Walker weigert zelfs de naam van de vorige eigenaar te geven. De vorige eigenaren zouden een viertal Britse beleggers zijn, waarvan er een om gezondheidsredenen is afgehaakt waardoor de zaak moest worden verkocht, zo vertelt een jonge werknemer van de werf.

Ook de investeringsplannen blijven vaag. De vorige eigenaar heeft met het oog op expansie er wat terrein en gebouwen bijgekocht. Als Trump die plannen doorzet moeten er nog zo'n vijftig miljoen gulden worden geinvesteerd.

Op de vraag waarom Trump zo graag een jachtwerf wil hebben in het verre Makkum volgt een korte stilte. 'Hij ziet het als een soort kunstvorm. Ik heb met hem bijvoorbeeld uren gepraat over de vorm van zijn nieuwe schip.' Trump werkt keihard, zo vertelt Walker, maar als de mannen van Amels overkomen naar New York, gaat het werk opzij, de telefoon van de haak en wordt er lang gediscussieerd over de jachtbouw. 'Het nieuwe jacht is volgens Trump een soort beeldhouwwerk.'