Daf verbaasd over verzoek Kamer om uitleg cijfers

DEN HAAG, 10 mei - DAF is verbaasd over de uitnodiging van de Tweede Kamercommissie voor economische zaken te komen praten over de tegenvallende bedrijfsresultaten.

De commissie besloot gisteren het verzoek van het D66 Kamerlid Tommel te honoreren om met DAF en Philips tijdens een besloten vergadering van gedachten te wisselen over hun bedrijfsresultaten. Voorzitter van Lede van het VNO (Verbond van Nederlandse Ondernemingen) bestempelde de uitnodiging gisteren als 'banaal' en 'naief'.

Philips wil niet reageren, zolang de uitnodiging niet is ontvangen.

Een woordvoerder van DAF zei vanmorgen dat de Kamercommissie 'er verstandig aan zou doen zich eerst beter op de hoogte te stellen'.

Daartoe zouden mogelijkheden genoeg zijn: 'DAF heeft regelmatig contact met Den Haag.' De woordvoerder toont 'nauwelijks begrip' voor 'de nervositeit' van initiatiefnemer Tommel. De recentelijk bekendgemaakte cijfers betreffen het eerste kwartaal van 1990. Over het gehele jaar verwacht DAF positieve resultaten.

De raad van bestuur van DAF moet besluiten of op de uitnodiging van de Kamercommissie wordt ingegaan. De woordvoerder van het bedrijf denkt niet het bestuur staat 'te trappelen'. 'Verantwoording is een zaak voor de raad van commissarissen en de aandeelhoudersvergadering', zegt hij.

Werkgeversvoorzitter Van Lede zei gisteren tijdens de maandelijkse persconferentie van het VNO dat 'de Tweede kamer niet op de stoel van de aandeelhouder moet gaan zitten'.

'Vragen staat vrij, maar men moet zich geen zorgen gaan maken voor er iets aan de hand is', aldus Van Lede. Hij is bang voor een terugkeer naar het RSV-tijdperk en hoopt niet dat dit initiatief een nieuwe tendens inluidt. Volgens hem kan de Kamer wel de minister ter verantwoording roepen als de parlementariers zich zorgen maken om de onderzoeksubsidies die aan deze bedrijven worden toegekend.