CADANCE FESTIVAL MODERNE DANS

Na de sluiting van het HOT Theater in 1985 krijgt de marge in Den Haag toch weer een eigen podium. In oktober wordt de eerste paal geslagen van een nieuw zalencomplex aan het Spui, dat eind 1991 voltooid moet zijn. Architect Herman Hertzberger hield in zijn ontwerp rekening met de behoeften van kleinschalige produkties en hun publiek. De intimiteit van 'het randgebeuren' staat voorop, er komen twee zalen met respectievelijk 300 en 150 zitplaatsen, een restaurant, een cafe en een terras.

Voorlopig speelt het Cadance Festival 1990 zich echter nog op verschillende plaatsen af. In de Koninklijke Schouwburg en het Korso Theater zijn van 17 tot en met 31 mei achttien voorstellingen geprogrammeerd uit het zogenaamde tweede en derde moderne danscircuit: de kleinere gezelschappen en de danswerkplaatsen. Van de gevestigde groepen komt Introdans met het avondvullende ballet Marieke van Ton Wiggers en een gemengd programma met werk van Wiggers, Ed Wubbe en de Engelse choreograaf Graham Lustig. De Rotterdamse Dansgroep toont balletten van Kathy Gosschalk, Amanda Miller's collage van speelse dansfragmenten Brief en Muddle van Shusaku Takeuchi. De laatste brengt met zijn eigen groep de gedanste komedie Eleven shades of grey. Regisseur Sam Bogaerts realiseerde met Toneelgroep Amsterdam en Het Concern de succesvolle produktie Bal: een voorstelling waarin de grens tussen dans en toneel is opgeheven. Het Onafhankelijke Toneel herhaalt het aangrijpende ballet van Ton Lutgerink De dansende man.

In de verzameling ad-hoc-produkties is rijp en groen vertegenwoordigd. Mooi in de laatste categorie zijn het poetische Muzot van de Braziliaan Marcelo Evelin en het satirisch getinte bewegingsspel Satori van Suzy Blok en Christopher Steel.

Cadance Festival Moderne Dans, 19 dansvoorstellingen in Korzo en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. 17 t/m 31 mei. Inlichtingen 070-3543202, reserveren Het Gebeuren 070-3653737.