Berghuizer onderzoekt uitbreiding capaciteit

AMSTERDAM, 10 mei - Berghuizer Papierfabriek onderzoekt een aanzienlijke uitbreiding van de produktiecapaciteit waar een investering van 100 tot 500 miljoen gulden mee gemoeid is. Berghuizer, fabrikant van ondermeer papier voor kopieerapparaten, verwacht dit jaar een 'aanzienlijk herstel' van de winst. Dat werd vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag.

Begin volgend jaar zal definitief worden beslist uit welke investeringsscenario's zal worden gekozen, aldus drs. F. G. Spits, bestuursvoorzitter van Berghuizer. De keuze bestaat uit een ombouw van een bestaande machine, waar circa 100 miljoen gulden mee gemoeid is, of de bouw van een compleet nieuwe machine. Het laatste vergt, afhankelijk van de produktiecapaciteit, een investering van een half miljard gulden of meer, aldus Spits.

Hoe Berghuizer Papier, dat vorig jaar voor bijna 58 procent in handen kwam van de Finse papiergigant Enso-Gutzeit, de uitbreiding wil financieren is nog onduidelijk. In het geval van de uitbreiding van een bestaande machine kan Berghuizer volgens Spits de investering bekostigen zonder de uitgifte van nieuwe aandelen. Bij een nieuwe machine zijn er volgens Spits 'vele opties', waar Berghuizer nog geen keuze uit heeft gemaakt.

De winst van Berghuizer daalde het afgelopen jaar van fl.4,37 tot fl.2,41 per aandeel. De daling werd veroorzaakt door een zwakke afzet gedurende de zomermaanden en hoge celluloseprijzen. Voor dit jaar wordt door een sterk gedaalde grondstoffenprijs een verbetering van de resulaten verwacht.