SHV-baas hekelt ethiek Esso-leiding

GRONINGEN, 9 mei - President-directeur P. Fentener van Vlissingen van het energie- en grootwinkelconcern SHV heeft een felle aanval gedaan op de morele uitgangspunten van de president-directeur van Esso Nederland, R. Dahan. Van Vlissingen deed de ethiek van de Esso-topman af als 'kletskoek' en 'borrelpraat'. Fentener van Vlissingen sprak op een symposium over ethiek en ondernemen in Groningen. Hij reageerde op een inleiding van Dahan in het programmaboekje van de bijeenkomst. De Esso-directeur stelt daarin dat een ethiek van het ondernemen heel zakelijk kan zijn en doelmatig. 'Ethiek doet namelijk niets af aan efficient zaken doen.'

'Onzin! Geloof het niet', reageerde Van Vlissingen. 'Ethiek kost geld. Ethiek is niet vrijblijvend en doet alles af aan efficient zaken doen. Ethiek is pijn lijden, de pijn van de keuze.'

Hij refereerde daarbij aan het ongeluk met de Exxon Valdez, de olietanker van de moedermaatschappij van Esso die vorig jaar een milieuramp veroorzaakte. 'Ik dacht toch dat Exxon zei dat het te duur was om alle tankers met een dubbele bodem uit te rusten? Tankers die het vloeibare gas LNG vervoeren mogen alleen maar met dubbele bodem worden gebouwd. Maar daar hangt een prijskaartje aan!' Ook bestreed Van Vlissingen Dahans stelregel 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet'.

De SHV-topman herinnerde zijn gehoor aan de opstelling van Esso tegenover zelfstandige witte-pomphouders. 'Esso heeft altijd gezegd: als de witte pomphouders meer dan 18 procent van de markt krijgen, dan gaan we een prijsoorlog voeren en dan drukken we ze dood. Wat gij niet wilt wat u geschiedt... .geldt zeker niet voor de witte pomphouders?'

    • Juurd Eijsvoogel