Oranje-hockeysters niet blij met Engeland

SYDNEY, 9 mei - De Nederlandse hockeysters spelen vrijdag in de halve finale van het wereldkampioenschap tegen Engeland, een team dat ze graag hadden willen ontlopen. Bondscoach Roelant Oltmans en zijn ploeg hadden in Sydney liever het jeugdige West-Duitsland getroffen. Door het 0-0 gelijkspel van thuisland Australie, eerste in groep A, en Engeland ging die wens niet in vervulling. Oranje won zelf poule B door eerder vanmorgen Canada door doelpunten van Lisanne Lejeune met 2-0 te verslaan.

Engeland speelt in Sydney verre van aantrekkelijk hockey. De ploeg die de oudste bij dit WK is en een gemiddelde leeftijd van 25,3 jaar heeft trekt elke wedstrijd een muur op voor het eigen doel. Oltmans noemde het 'het Engelse bolwerk'. Dat bleek wel uitermate effectief. Keepster Jo Thompson werd in vijf WK-wedstrijden niet een keer verslagen. Ook Nederland heeft in Sydney nog niet een tegendoelpunt hoeven te incasseren. Oranje scoorde echter zelf elf keer, het taaie Engeland niet meer dan vier keer; twee strafcorners, een strafpush en slechts een velddoelpunt.

Volgens de Engelse bondscoach Sue Slocombe is het van psychologische waarde dat haar ploeg zijn laatste twee wedstrijden van Nederland won, 3-2 en, met Pasen, 2-1. Zij noemde dat 'een bonus'. 'Mijn speelsters weten dat ze Nederland kunnen verslaan. The Dutch moeten zich eigenlijk meer zorgen maken dan wij.'

Oltmans zei echter geen angst te hebben. 'Het waren kleine nederlagen', aldus de coach over het dubbele verlies tegen Engeland. 'En we weten de oorzaken.'

Oltmans experimenteerde in de laatste wedstrijd tegen de Engelse ploeg met een ander centraal verdedigingsduo dan er nu staat.

Blessures

Oltmans hoopt wel dat de arbitrage vrijdag eventuele harde overtredingen zal bestraffen. Tegen Canada, een net zo'n stevig spelende ploeg als Engeland, gebeurde dat vanochtend in de ogen van de coach niet. Bij Nederland deden zich verscheidene blessures voor. Fysiotherapeut Mark Haak had aan het einde van de wedstrijd geen adem meer over. Hij moest liefst zeven keer voor een behandeling het veld in. Noor Holsboer was er het ergste aan toe. Zij liep een snee aan de binnenkant van haar mond op en moest al na tien minuten worden vervangen. 'Ik werd gek op de bank', aldus Oltmans. 'Canada speelde spijkerhard, absurd gewoon. De scheidsrechters hadden daar meteen tegen moeten optreden door het spel kort te houden, door snel een gele kaart te geven.'

Oltmans assistent Frank Dikmoet had echter ook kritiek op het eigen team. 'Die meiden moeten nog leren tegen een harde tegenstander te spelen. Sommigen reageren nog niet goed. Maar het hoort er wel bij. In de Nederlandse competitie speelt HDM ook hard hockey. Als een ploeg daar tegen moet spelen lopen ze al dagen vantevoren te mekkeren.' Oltmans heeft er alle vertrouwen in dat de FIH, de wereldhockeyfederatie, voor de halve finales goed geinstrueerde scheidsrechters zal aanstellen. 'Ze zijn er hier wel', aldus de coach. Oltmans maakte een zelfverzekerde indruk. Hij wuifde alle bezorgheid over bepaalde spelers lachend weg. De spitsen Wolff en Wouters (zij kreeg vanochtend bijna tot het einde van de wedstrijd rust) missen in de cirkel bijvoorbeeld scherpte en hebben dan ook nog niet uit een veldsituatie gescoord. Oltmans zei er van doordrongen te zijn dat Nederland in Sydney nog lang niet het niveau heeft gehaald van het paasweekeinde in Dusseldorf in de wedstrijden tegen de Sovjet-Unie en West-Duitsland. 'Maar', aldus de coach, 'ik ben er van overtuigd dat we straks net zo goed zullen spelen. Dat voel ik. We hebben het tot nu toe toch helemaal niet moeilijk gehad. We nemen dan weliswaar niet bewust gas terug, maar toch doe je onbewust alleen het noodzakelijke tegen de mindere ploegen.' Oltmans vond het aan een kant prettig dat Nederland in de slotfase van de wedstrijd tegen Canada enigszins in de verdrukking kwam. Op die manier kon keepster Jacqueline Toxopeus eindelijk eens echt in actie komen. Dat deed ze op uitstekende wijze. Toxopeus stopte zelfs twee strafballen. Van de eerste, door Deb Covey geschoten, dook ze dankzij van de videobeelden die ze had gezien naar de juiste hoek; bij de tweede, van Michelle Conn, gokte ze goed. Ook de zes strafcorners die Canada mocht nemen leverde geen succes op. Daardoor heeft Oranje na vijf wedstrijden nog steeds geen tegendoelpunt hoeven te incasseren en noemde Roelant Oltmans Toxopeus na afloop een van de beste keepster van de wereld.

Op de laatste dag van de voorronde in Sydney was West-Duitsland de grote verliezer. De hockeysters van bondscoach Paul Lissek moesten vanaf de tribune lijdzaam toezien dat ze werden uitgeschakeld voor de halve finale. Een zege van Australie op Engeland had de Westduitse ploeg bij de laatste vier gebracht. Het thuisland viel zeventig minuten lang aan, maar kon het grote overwicht niet in doelpunten omzetten. Australie miste zelfs zijn zevende strafbal op rij. De Duitse coach Lissek maakte na afloop Australie geen verwijten. Hij zei het wel ten zeerste te betreuren dat een verdedigend spelende ploeg als Engeland de halve finale heeft bereikt. 'Nederland-West-Duitsland zou een veel betere wedstrijd zijn geweest dan Nederland-Engeland', oordeelde Lissek terecht.

    • Hans Klippus